2024. május 4. - Mónika, Flórián

Látogatói csúcs a múzeumokban - éjszaka

Ismét megdőlt a látogatói rekord a Múzeumok éjszakáján: az előzetes adatok szerint idén több mint 330 ezren vettek részt országszerte a programokon - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.
2008. június 23. hétfő 18:18 - Hírextra

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint idén Budapesten több mint 162 ezren, vidéken pedig több mint 170 ezren zarándokoltak el a múzeumokba - írták a közleményben, hangsúlyozva, hogy az adatok még nem véglegesek, hiszen a jelentések még mindig folyamatosan érkeznek be a minisztériumba.


Tavaly összesen 235 ezren - Budapesten 152 ezren, vidéken pedig 83 ezren - voltak kíváncsiak a Múzeumok éjszakájának programjaira.


Mint arra a szaktárca rámutatott, az idén az üzleti világ is felfedezte a rendezvényt: az OKM és a Pannon közötti megállapodás értelmében ebben az évben a cég volt a rendezvény főtámogatója. Az együttműködésnek köszönhetően az eddigieknél lényegesen nagyobb összeget lehetett az esemény kommunikációs kampányára fordítani, ami hozzájárult a látogatói csúcs megdöntéséhez. A Múzeumok éjszakájának finanszírozása az idén szintén rekordot döntött, hiszen elérte az 55 millió forintot.


Az év legrövidebb éjszakája a nagyobb múzeumoknak is jelentős látogatottságot hozott. A Szépművészeti Múzeum sajtóirodáján az MTI érdeklődésére elmondták, hogy szombat éjjel mintegy 14 ezer érdeklődő látogatott el az intézménybe, az ott eladott jegyek árából pedig megközelítőleg 5 millió forint folyt be. Ez az összeg ugyan a múzeumnál marad, ám az éjszakai programok költségei gyakorlatilag felemésztik a szombati bevételt - mondta Lévay Zoltán kommunikációs
osztályvezető-helyettes.


Az Iparművészeti Múzeum közlése szerint a MOME Maratonra 8300-an voltak kíváncsiak, és 2 millió 592 ezer forint értékben adtak el jegyeket. A Magyar Nemzeti Galéria önkéntesei 15 ezer vendéget számoltak. Az Aquincumi Múzeum programjain 3700-an vettek részt, az eladott jegyekből származó bevétel pedig 755 ezer forintot tesz ki.


Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is a Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Az idén késő éjszakáig lehetett megtekinteni a jelenlegi nagy kiállításokat, de a tárlatlátogatásokon kívül számos aktív program, egyebek mellett tűzzsonglőrködés, tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege is várta az érdeklődőket szombat este hattól hajnal kettőig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását