2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kedden találkozik Gyurcsány és Fodor

Kedden a parlamentben tart megbeszélést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke és Fodor Gábor, az SZDSZ vezetője. Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök nem készül semmilyen megállapodás-tervezettel és nem született külön erre az alkalomra kormányzat
2008. június 23. hétfő 16:36 - Hírextra
A megbeszélés időpontját a kormányfő jelentette be az MSZP múlt keddi frakcióülésének szünetében. A miniszterelnök akkor azt mondta: a találkozón abban kell egyetértésre jutni, melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a gazdaság dinamizálása kormányzati vagy egyéb eszközökkel ösztönözhető, de határozni kell adó- és járulék kérdésekben is. Gyurcsány Ferenc az egyeztetés témái közül kiemelte azt is, hogyan lehet az állami költségvetés kiadási oldalán olyan takarékos politikát folytatni, ami lehetőséget teremt a munkát terhelő adók és járulékok csökkentésére, illetve hogyan lehet munkára ösztönző szociális rendszert kialakítani.
    Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások vezethetnek-e új koalícióhoz, Gyurcsány Ferenc azt mondta: a tárgyalásoknak elsősorban olyan politikához kell vezetniük, amelynek az az eredménye, hogy Magyarországon jobban megéri dolgozni. Hozzátette: "én amennyire látom, ma nem a koalícióról beszélgetünk. Fodor Gábor és köztem hétvégén egy hosszú beszélgetés zajlott (...), be kell valljam, nem erről esett szó".
    Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szombaton találkozott Orbán Viktorral, a Fidesz vezetőjével. A másfélórás megbeszélés után a liberálisok elnöke azt mondta, hogy először azt szeretnék, ha a jelenlegi kabinet cselekvési programot alkotna. Ha ezt a programot nem tartja az SZDSZ elfogadhatónak, akkor jöhetne egy szakértői kormány, és ha ez sem vezet eredményre, csak akkor lehet szó előre hozott választásról.
    "Az én fejemben az ív egyértelmű" - közölte a liberális politikus, aki úgy fogalmazott: "ha majd elérkezünk a hídhoz annál a bizonyos folyónál, akkor kell rajta átmenni". Arról, hogy az SZDSZ szabott-e határidőt ennek a folyamatnak, Fodor Gábor azt mondta: az MSZP-vel folytatott tárgyalása után várhatóan többet tud mondani erről.
    A szabad demokraták elnöke szombaton kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nem gondolkodnak a szocialistákkal való koalíció újrakötésében, és a jövőben ellenzéki pártként akarja vezetni az SZDSZ-t.
    Gyurcsány Ferenc hétfői blogjában arról írt: szerinte a hír nem az, hogy találkozott a Fidesz és az SZDSZ elnöke. Az viszont - mint folytatta - csaknem botrány, hogy másfél évtizede nem az számít természetesnek, hogy a parlamenti pártok vezetői rendszeresen beszélgetnek - kötetlenül és kötött formákban, hanem az a "normális", ahogy a jobboldal kiátkozza az ország egyik részét a köztársaságból, és megszakít vele minden kapcsolatot. Az a kérdés, hogy köszönnek-e egymásnak egyáltalán - tette hozzá.
     "Az, hogy találkozunk, nem azt jelenti, hogy mindenben egyetértünk. De szerintem elengedhetetlen a folyamatos eszmecsere, annak rögzítése, hogy ki mit gondol, mert a demokrácia nem csak verseny, hanem verseny és együttműködés is. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy az egyes parlamenti pártok másként gondolkodnak a jelen és a jövő Magyarországáról is" - fogalmazott.
    Gyurcsány Ferenc úgy látja, annál messzebb két párt gondolkodása nem nagyon állhat, mint a Fidesz és az SZDSZ gondolkodása. Ezért aztán arra hajlanék, hogy belátható időn belül nem lehet stratégiai együttműködés a két párt között - írta blogjában.  
    Megfogalmazása szerint az stratégiai és nem taktikai kérdés, hogy közös erőfeszítéssel megbuktatják-e a kormányt, vagy sem. "Most az SZDSZ-nek saját elvszerű politikáját kellene feladni ahhoz az, hogy összeboruljon a Fidesszel. Úgy látom, az SZDSZ-nek nem ez az érdeke" - közölte a miniszterelnök.
    Fodor Gábor a Fidesz elnökével és a miniszterelnökkel folytatott tárgyalása előtt Sólyom László köztársasági elnökkel találkozott. Az elnöki hivatal erről szóló közleménye szerint a múlt hétfőn lezajlott találkozó az SZDSZ újonnan megválasztott elnökének kezdeményezésére jött létre.
    Fodor Gábort június 7-én választották a Szabad Demokraták Szövetségének elnökévé a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén Budaörsön. Az elnökválasztáson Fodor Gábor 346 szavazattal győzött, a korábbi pártelnök, Kóka János 344 szavazatot kapott.
    Fodor Gábor akkor bejelentette: tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről. Mint mondta, az MSZP-vel szeretné áttekinteni, hogy a kisebbségi kormány milyen javaslatok mentén akarja vezetni az országot. A megválasztott pártelnök beszélt arról is, hogy első munkanapján hozzálát a párbeszéd és a nyitás programjának megvalósításához.
    Az SZDSZ május elsején lépett ki a kormánykoalícióból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását