2024. április 24. - György

Hamarosan kinyithart a Gödör büféje

Rövid időn belül újra kinyithat az Erzsébet téri gödörben üzemelő szórakozóhely büféje, amelyet a múlt héten az V. kerületi jegyző záratott be - jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón John Emese, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője, Bojár Iván András, a főv
2008. június 23. hétfő 16:18 - Hírextra

Bojár Iván András elmondta: saját közbenjárására néhány napon belül megoldódhat a szórakozóhely sorsa, és a büfé újra megkaphatja az ideiglenes működési engedélyt, amelyet az V. kerületi jegyző múlt csütörtökön bevont.


A kialakult helyzet azért állhatott elő, mert már öt éve rendezetlen a gödör tulajdonosi jogviszonya. A terület egy része a Fővárosi Önkormányzathoz, míg más részei a Miniszterelnöki Hivatalhoz és az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz tartoznak - mondta a tanácsnok, aki szerint ez az ügy rengeteg összefüggésre világít rá a város életében.


Például - mint említette - egy turisztikailag kiemelt hely bezárása vagy egyáltalán támadása a város többségi érdekeit sérti. Magyarországon a turisztika a legkiemelkedőbb iparág, amely bevételének 90 százaléka Budapesten realizálódik. Az újraelosztásban viszont csak hét százalékot kap vissza ebből a város. Ha több pénzhez juthatna a főváros, akkor ezeket a bevételeket éppen arra lehetne fordítani, hogy megoldják a hangszigetelését ezeknek a helyeknek, vagy rendezzék a közlekedést a környezetükben.


"Inkább az idegengyűlölő, a xenofób programok jelennek meg Budapesten" - mutatott rá Bojár Iván.
John Emese szerint érthetetlen, hogy a Fidesz miért támadja a turisztikailag kiemelt és fontos szórakozóhelyeket, rendezvényeket. Az utóbbi időben a Gödör Klubot ért támadáshoz hasonló ellehetetlenítési kísérlet játszódott le például a Sziget Fesztivál és a Millenáris park esetében is - jegyezte meg.


A frakcióvezető szerint ez sokszor a kétszintű önkormányzati rendszer hibája: ami jó a fővárosnak például turisztikailag, az nem biztos, hogy elfogadható a kerületnek, amelynek lakóit zavarhatja a szórakozóhelyről kiszűrődő zaj, illetve a nagy forgalom, ami körülötte van.


Szabadai Viktor azt hangsúlyozta, hogy a kulturális csomópontok létrehozása a cél, nem pedig azok lerombolása. Szomorúnak nevezte, hogy bárki a rövid távú politikai céljai érdekében olyan lépésekre szánja el magát, mint például Rogán Antal vagy Tarlós István, ezért arra kérte az utóbbi két fideszes politikust, hogy tekintsenek el ettől a magatartástól.
Rogán Antal hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy ha a belvárosban üzemelő Gödör Klub beszerzi a Fővárosi Önkormányzattól, mint tulajdonostól a működéshez szükséges hozzájárulást, akkor az V. kerület kiadja a működési engedélyt.


Pénteken az V. kerület jegyzője bezáratta a Gödör Klub büféjét, így ott nem lehet ételt és italt kapni. Rónaszéki László akkor elmondta: csütörtök este tartottak ellenőrzést a klubban. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, ezért addig nem folytathatnak ott vendéglátóipari tevékenységet, ameddig be nem szerzik a szükséges papírokat - mondta,
Maróti Dániel, a szórakozóhely programszervezője az MTI-nek pénteken elmondta: amióta a klub üzemel - több mint öt éve - csak ideiglenes kitelepedési engedéllyel rendelkezik. A működési engedély megszerzéséhez szükség volna a tulajdonos hozzájárulásához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását