2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elkapkodják az informátor könyvét

Órák alatt elfogyott hétfőn a lengyel könyvesboltokból az a dokumentumkötet, amely állítólag bizonyítékokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a Nobel-békedíjas Lech Walesa a 70-es években a lengyel belbiztonsági szolgálat külső informátora volt.
2008. június 23. hétfő 19:40 - Hírextra
Az ügynökaktákat őrző Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) két történésze által jegyzett könyv első kiadása hétfőn jelent meg négyezer példányban.

Az IPN varsói épülete előtt már kora reggel óta hosszan álltak sorban az érdeklődők, akik délre megvásárolták az intézetben árusított 600 példányt. A varsói könyvesboltokból is eltűnt délutánra az összes kötet. Július végére a kiadó utánnyomást ígér.

Az IPN elnöke, Janusz Kurtyka május közepén jelentette be: a megjelenő dokumentumkötet bizonyítékokat tartalmaz majd arra vonatkozóan, hogy a Nobel-békedíjas Walesa a 70-es években "Bolek" fedőnéven az SB külső informátora volt. Az anyag összeállítói, Slawomir Cenckiewicz és Piotr Gontarczyk történészek szerint Walesát a titkosszolgálat 1970-ben, a tengermelléki munkásfelkelés véres leverése után szervezte be. 1976-ban, amikor már a földalatti ellenzékben dolgozott, Walesa állítólag véget vetett az együttműködésnek, az SB azonban alkalmanként ezt követően is igénybe vette szolgálatait.

Walesa botrányosnak minősítette a megjelenés előtt álló anyagot, amely szerinte meghamisított iratokon és ismeretlen eredetű feljelentéseken alapul. Jelezte, hogy bírósághoz fordul jogorvoslatért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását