2024. május 12. - Pongrác

Duplázik a Status Quo

Az egyik legrégebbi brit rockegyüttes, a Status Quo július 3-án Budapesten, a Petőfi Csarnokban, július 4-én a debreceni Főnix Csarnokban ad koncertet. A zenekar tagjai közül Francis Rossi és Rick Parfitt már az induláskor tagja volt az együttesnek.
2008. június 23. hétfő 09:57 - Hírextra
Francis Rossi énekes és gitáros már 1962-ben együtt zenélt Alan Lancester basszusgitárossal, 1967-ben csatlakozott hozzájuk Rick Parfitt (szintén ének, gitár), s ettől kezdve viselte a csapat a Status Quo nevet.

Az együttes 1968-ban a Pictures of Matchstick Man című slágerével írta be a nevét a brit pop- és rockzene történetébe, de a dalt előkelő helyen jegyezték Amerikában is. Korai nagy számaik közül emlékezetes siker volt az Ice In The Sun, amellyel szintén betörtek az amerikai népszerűségi listákra.

A hetvenes évektől lehet a Status Quo nagy korszakáról beszélni, amikor fanatikus rajongóikkal egész Európát körbekoncertezték, és szinte nem volt évük új lemez nélkül. Az angol közönség mindig szerette őket: 1972-es Piledrivertől kezdve minden lemezükkel feljutottak az eladási lista legjobb 50 helyére, gyakran a legfelső 10 közé is.

A Rossi és Parfitt által vezetett együttes, amely nagyon sok zenésszel dolgozta végig az elmúlt négy évtizedet, összesen mintegy harminc lemezt készített. A magas színvonalú, ha nem is mindig slágerlistás albumok stílusát "hard boogie"-nak szokták minősíteni, ami lényegében dallamos, rock and rollba hajló, gitárcentrikus, többségében táncolható zenét takar.

A hatvanas-hetvenes évek elmúltával is folyamatosan hallatott magáról a zenekar, bár a nyolcvanas évek derekán bejelentette feloszlását. A lemezek kiadása nem szünetelt. Sikert aratott az 1986-os In The Army Now című album, amelynek címadó dala Magyarországon is kedvelt volt.
Amikor új tagokkal folytatták a közös munkát, 1994-ben felvették a Manchester United focicsapatával a Come On You Reds című listavezető dalt. Legutóbb a 2005-ben megjelent The Party Ain't Over Yet került előkelő helyre - a 18. helyezett volt Angliában. Amikor nem akadt új anyag, s ez a kor előrehaladtával, gyakran előfordult, hogy feldolgozásokkal, remixekkel segítettek magukon.

A mostani turnéjuk "alapanyaga" a 2007-ben megjelent In Search Of The Fourth Chord című albumuk. Az évek során az említetteken kívül az F. T. M. O., a Works, az Ain,t Complaining, a Rocking All Over The Years című albumaik a gyűjtők kedvenceivé váltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását