2024. április 27. - Zita

Meg kell érte dolgozni

Idén a jó minőségű szolgáltatásokért 34 strand és hét vitorláskikötő érdemelte ki a Kékhullám Zászló kitüntetést - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombaton Siófokon. A város Kékhullám Zászló minősítést nyert nagystrandján t
2008. június 22. vasárnap 07:30 - Hírextra

A strandokat a zöldtárca megbízásából és finanszírozásával a Balatoni Szövetség minősítette az ÁNTSZ, valamint civil és szakmai szervezetek bevonásával.

A Balatonnál 34 minősített fürdőhelyen - 29 strandon és öt vitorláskikötőnél - strandolhatnak biztonságosan és kellemes körülmények között a nyaralók. A negyedik alkalommal - egy évre - kiosztott minősítéseket azok a fürdőhelyek kaphatták meg, amelyek üzemeltetői megfeleltek a magas minősítési követelményeknek: jó vízminőséget és tiszta partszakaszt biztosítanak, megfelelő a hulladékgyűjtés, kellő számú és minőségű zuhanyozó és illemhely áll rendelkezésre, valamint a szigorú biztonsági követelményeket is teljesítik.

Utóbbiak között szerepel a megfelelő úszómester-szolgálat és elsősegélynyújtó hely, valamint az, hogy a strand a gyermekek számára is biztonságos legyen. Szempont volt továbbá az is, hogy a fürdőzők folyamatosan tájékozódhassanak a strand pillanatnyi vízminőségéről, valamint hogy a létesítmény és a fürdővíz a mozgáskorlátozott emberek számára is akadálymentesen megközelíthető legyen. Külön értékelték a strandminősítők a vízi mentők elérhetőségét és orvosi ügyelet működését, valamint azt, hogy a fürdőzők a hajóforgalomtól elkülönítetten strandolhatnak. Plusz pontot jelentett, ha a strandon vagy kikötőben szelektíven gyűjtik a hulladékot, illetve tömörítő berendezés is van.
Kiváló a Balaton vízminősége, és magas a vízállása, a tó vízminősége évek óta folyamatosan javul - számolt be a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Idén először mintastrandokat és -kikötőket választottak a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon is, ahol összesen hét helyszín nyerte el ezt a minősítést. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - amely 2004-ben kezdeményezte a nemzetközileg is alkalmazott Kék Zászló minősítési rendszer átültetését a balatoni körülményekre - a jövőben országossá kívánja tenni a strandok versengését a nívódíjért.

Magyarországon a 238 fürdésre alkalmas folyó- és tóparti fürdőhely döntő többsége a szigorú európai uniós előírásoknak is megfelel, ezek több mint fele kiváló minősítést kapott Brüsszelben is. Mindössze 12 fürdőhelyen kellett kitenni a "fürdeni tilos" táblát. A kormány idén áprilisban az uniós előírások átvételével szigorította a vízminőség ellenőrzését is. Újdonság továbbá, hogy az ellenőrzés ezentúl az allergiát kiváltó kékalgaburjánzásra is kiterjed.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását