2024. április 17. - Rudolf

Táncfesztivál Győrött

A világhírű katalán építészről, Antoni Gaudíról szóló táncjáték világpremierjével kezdődött meg pénteken a VI. Magyar Táncfesztivál Győrött.A darab librettóját Gaudy Babett készítette.
2008. június 21. szombat 07:56 - Hírextra

A szövegkönyv szerzője férje révén oldalági leszármazottja a neves építész családjának - mondta Kiss János, a produkciót előadó Győri Balett igazgatója korábban az MTI-nek.
A darab koreográfusa Gustavo Ramirez Sansano spanyol művész. Gaudít kettős szereposztásban Pátkai Balázs és William Fomin személyesíti meg. A jelmezeket a holland Bregje van Balen, a díszleteket a spanyol Luis Krespo tervezte. A díszletek felidézik Gaudí leghíresebb alkotásait, a színen megjelennek egyebek között a monumentális Sagrada Família (Szent Család) székesegyház körvonalai.

Az előadás előtt spanyol dallamok szórakoztatták a fesztivál vendégeit a Győri Nemzeti Színház előtti téren. Ugyanott vendégszerepel a következő napokban egy bolgár, továbbá egy olasz táncegyüttes, a Lippentő Néptáncegyüttes és a győri Vaskakas Bábszínház.

Az egyhetes rendezvényen a hazai hivatásos együttesek színe-java mutatja be produkcióit a színházban a klasszikus balettől a folklóron át a kortárs táncig. Fellép a Szegedi Kortárs Balett, a Hattyúk tava című produkcióval szombaton. Vasárnap Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance Esszencia című előadását mutatja be. A Duna Művészegyüttes az Aranyág című táncjátékkal lép színpadra, a Magyar Állami Népi Együttes pedig a Magyar Concertóból ad elő részleteket június 23-án. A következő nap mutatja be produkcióját a lengyelországi Poznan egyik tánctársulata.

A június 25-i gálán színpadra lép a Magyar Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Budapest Táncszínház, Kovács Gerzson Péter és a győri együttes. Ezen az eseményen adják át a Magyar Balett és Kortárstánc-művészetért díjat.
A teátrum Kisfaludy Termében bemutatkozik egyebek között Goda Gábor Társulata, a Frenák Pál Társulat, valamint a Tünet együttes és a Közép-Európa Táncszínház.
Az első magyar táncfesztivált 1998-ban rendezték meg a Rába-parti városban. Azóta kétévente tartják a táncegyüttesek seregszemléjét. Az idei programot támogatja a győri önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, fő támogatója a győri Audi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását