2024. május 12. - Pongrác

Jubileumi Rózsaünnep

Szombat este tartották az immár tizedik alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást, melyre sok ezren voltak kíváncsiak.
2008. június 21. szombat 21:48 - Hírextra

Az ünnepi menet élén mazsorettek haladtak, őket a fesztiválra érkezett külföldi tánccsoportok követték, majd virágokkal díszített kerékpárjaikkal a helyi óvodások és általános iskolások vonultak föl. A menet gerincét a több tucat lovasfogat, hintó, homokfutó és teherautó jelentette, melyek mindegyikét rózsák százai díszítették.

A felvonulók között voltak a rózsakertészek képviselői, a környező - szintén a rózsatermesztésről híres - települések vezetői, s külön hintóval utaztak a rózsakirálynő-jelöltek. Közülük választják ki szombaton késő este azt a környékbeli lányt, aki a következő esztendőben hírét viszi a gyönyörű, s már évek óta hungarikumnak számító szőregi rózsának.

A felvonulók sok ezer szál rózsát osztottak szét a nézőknek, s talán még több virág szirmát szórták szét a csaknem egyórás látványosság alatt. A Szegedhez tartozó településrész központjának és a felvonuláson résztvevő fogatoknak a feldíszítéséhez idén hatszázezer rózsaszálat használtak föl, melyet a környék rózsakertészei ajánlottak föl a fesztiválra.

A háromnapos rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik.

A már külföldről is számos érdeklődött vonzó rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítást szerveztek: rózsák láthatók vázában, cserépben, festményeken, az érdeklődők előtt feltárulnak a virágok titkai, néhány napig pedig rózsamúzeum nyílt a szerb iskolában, ahol a virágkertészet helyi történetével és hagyományaival ismerkedhetnek meg a vendégek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását