2024. április 28. - Valéria

Az EU agy hazai környezete

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyének Budapestre helyezése mellett hazánk sikere az is, hogy az Európai Bizottság magyar jelöltet is javasol az intézet 18 tagból álló Irányító Testületébe.
2008. június 21. szombat 12:52 - Hírextra

A 18 jelölt közt Magyar Bálintot is javasolja az a négytagú független jelölőbizottság a testületbe, amelynek tagjait Jose Manuel Barosso, az Európai Bizottság elnöke és Ján Figel oktatási biztos közösen kért fel arra, hogy széles társadalmi egyeztetés mellett alakítsák ki a Testület tagjai kiválasztásának kritériumait, majd ez alapján tegyenek javaslatot a Testület összetételére. A tagok kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a megfelelő irányító tapasztalt mellett egyelő súlyt kapjanak a testületben a felsőoktatás, a kutatói világ és az üzleti élet képviselői.

Az Irányító Testületbe az Európai Bizottság honlapján is elérhető szabályok szerint bármelyik Európai Uniós tagállamban működő szervezet jelölhetett személyeket. A független jelölőbizottság közel 200 jelöltből tett javaslatot a 18 személyre.

Magyarország sikere, hogy Magyar Bálint - akit nem a magyar kormányzat jelölt - bekerült a 18 javasolt személy közé. A volt oktatási miniszterrel ugyanis magyar tagja is lesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Irányító Testületének, amelybe a javaslat alapján Magyarország mellett csupán két új tagállam szakembere kerülhet be. Az egységes európai felsőoktatási rendszerbe való bekapcsolódás érdekében végzett munka, a kutatás-fejlesztés terén tett erőfeszítések - köztük az innovációs törvény megalkotása, az Innovációs Alap és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal létrehozása -, valamint az Európai Unióban szerzett szakmai elismerés egyértelműen igazolja Magyar Bálint rátermettségét a poszt betöltésére.

Kiadó: Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását