2024. április 24. - György

Új kiállítás a Műszaki Múzeomban

Ősmotorok, mozgatható gépmodellek, a XIX. század hatalmas munkagépei várják a látogatókat a budapesti Országos Műszaki Múzeum szombaton, a Múzeumok éjszakáján nyíló új állandó "tanulmánytárában". A Mobileum nevet viselő tárlat interaktivitásával közvetíti
2008. június 20. péntek 15:50 - Hírextra
"Ez a műtárgyállomány ebben a kiállításban megadja mindazt a plusz élményt, amit a mobilizálhatóság, az interaktivitás magában foglalhat" - méltatta a csaknem 500 négyzetméter alapterületen 130 nagyméretű és 150 kisebb tárgyat bemutató tárlatot a pénteki sajtótájékoztatón Kócziánné Szentpéteri Erzsébet.

A Közlekedési Múzeum jelenlegi, az Országos Műszaki Múzeum volt főigazgatója a Mobileum előzményeiről szólva elmondta, hogy a Prielle Kornélia utcai intézmény már korábban is új szemlélettel kívánta bemutatni műtárgyait a 2006 novemberében megnyílt Tanulmánytár 1., majd Tanulmánytár 2. címet viselő tárlatain, a szombaton nyíló harmadik állandó kiállítás azonban interaktivitásával elődjein is túltesz.

"Magam sem hittem volna, mikor a helyreállítás előtt megláttam a műtárgyakat, hogy ezek valóban ékszer szépségű gépek. Némelyik óriási, mozgó rovarra emlékeztet" - vallotta be Bartháné Varga Judit. Az Országos Műszaki Múzeum megbízott főigazgatója hozzátette, a Mobileum nem kiállítás, hanem tanulmánytár, azaz a kiállítási és a raktárfunkciók közötti átmenet, amely csak szakvezetéssel, kísérővel lesz látogatható, mivel a biztonságra is figyelni kell a gépek beindításánál.

"A tanulmánytár komoly részben a műszaki közép- és felsőoktatás számára fog hasznosulni, ahogy a másik két tanulmánytárunk háztartástörténeti vagy szórakoztatóelektronikai gyűjteményébe sok napközis csoport látogat el most nyáron, hogy megismerkedhessenek a korabeli hifi-tornyokkal, televíziókkal vagy régi számítógépekkel" - jegyezte meg.

Bartháné Varga Judit elárulta, hogy tanulmánytári programjuk legújabb része azért kapta az önálló Mobileum fantázianevet, mert az árt a legjobban az itt bemutatott gépeknek, ha állni hagyják őket.

Gáti József, a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) kancellárja felidézte, hogy a múzeum és a felsőoktatási intézmény három éve kötött együttműködési megállapodást. "A számítógépek uralta virtuális világban különösen fontos, hogy hallgatóink minél többször visszatérhessenek a materiális világba, azaz lássák, kézzel érinthessék azokat a berendezéseket amelyeket a főiskolán lerajzolnak, amelyekről tanulnak" - hangsúlyozta.
Szunyogh Gábor, a BMF professzora és a gyűjtemény kurátora megjegyezte, a kiállítóterem egyik sarkában kialakított, 50 fő befogadására alkalmas, projektorral is felszerelt tantermi részbe a műszakis hallgatók mellett akár általános iskolák szakköreit is szívesen látják.
A professzor felhívta a figyelmet kedvenc műtárgyára, egy XIX. századi gőzlokomobilra, egy a laikus szemlélő számára a traktor és a gőzmozdony keresztezésének tűnő hatalmas vasszerkezetre. Elmondása szerint az egykor lovak által vontatott mezőgazdasági gépet, 1-2 év múlva felújítják, és a Múzeumok Majálisára is elviszik, hogy ott a gőzt és füstöt okádó óriási gépezet lehessen az egyik fő látványosság.

A kiállításon a nagyobb traktorok, motorkerékpárok mellett többek között repülőgépek sugárhajtóműveit, második világháborús műszaki relikviákat, ősmotorokat és számos működtethető modellt találhatnak a látogatók.

Az új "tanulmánytárt" a Múzeumok éjszakáján Fábry Sándor rendhagyó Dizájn centere nyitja meg, melynek anyagát ezúttal a tárlat műtárgyaiból válogatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását