2024. április 20. - Tivadar

A holokausztra emlékeztek

A budapesti Dohány utcai zsinagóga elől mintegy négy-ötezer ember részvételével indult el szerdán az Élet menete fáklyás felvonulása, amellyel a holokauszt áldozataira emlékeztek. A menet, amelyben több parlamenti politikus és miniszter is ott vonult, erő
2008. április 17. csütörtök 07:30 - Hírextra
A Dohány utcai zsinagóga előtt gyülekező emberek, akik között sok volt a fiatal, transzparenseket emeltek a magasba, amelyen például "A holokauszt az emberiség szégyene" vagy a "Tiltsák be a Magyar Gárdát!" felirat volt olvasható.

Az Élet menetén részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, Deutsch-Für Tamás, a Fidesz parlamenti képviselője, Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök, Hiller István oktatási miniszter, Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, illetve több kormánypárti és ellenzéki politikus.

Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettese a megjelenteknek a menet indulása előtt azt mondta, hogy a jelenlévők hitet tettek a szolidaritásról és a demokrácia melletti elkötelezettségükről.

A főpolgármester-helyettes ezután kijelentette: most elindulunk arra az útra, amelyet többetek rokonai "rettegve, remény és reménytelenség, lét és nemlét között tettek meg a vészkorszakban csendőrök, magyar fasiszták, nyilasok kíséretében". Horváth Csaba hozzátette, "mi az Élet menete vagyunk, mert számunkra van visszatérés, és nem kérünk az ordas eszmék halálos kíséretéből".

A menet rendőri biztosítása az MTI helyszíni tudósítóinak tájékoztatása szerint arra is kiterjed, hogy a menet előtt haladó rendőrök bombakereső kutyákkal minden autót, kukát és lámpaoszlopot külön megszagoltatnak, az autók alját pedig tükrökkel is megvizsgálják.

A menet útjában felbukkanó gyanús személyeket azonnal igazoltatják. A Roosevelt téren szkinhedek jelentek meg, őket is igazoltatni kezdték a rendőrök

Az Élet menete rendezvényt 2002 óta tartják meg Magyarországon. A fáklyás felvonulást és emlékezést mindig április 16-án tartják, ugyanis 1944-ben ekkor kezdődött a magyarországi zsidóság gettókba telepítése. A felvonulásokon zsidókra, romákra, másságukért üldözöttekre, ellenállókra és azokra is emlékeznek, akik bátran szembeszállva a fasisztákkal és a nyilasokkal, mentették az üldözötteket.

Az esemény ötlete az Orbán-kormány idején vetődött fel, amikor 2000 januárjában Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter tett az emlékező fáklyás felvonulásra javaslatot, amit az Országgyűlés még abban az évben el is fogadott.

Az Élet Menete Alapítvány 20 éve alakult nemzetközi szervezet, amely jelenleg 53 tagországot számlál. Az intézmény éves rendszerességgel Auschwitzba szervez emlékező utakat, ami idén április 30-a és május 2-a közé esik. A menet végállomásán, Auschwitzban idén Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete mond majd beszédet.

Az idei magyarországi felvonulást az előző évekhez hasonlóan az Élet Menete Alapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Miniszterelnöki Hivatal, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala, a Páva utcai Holokauszt és Dokumentációs központ, civil szervezetek, zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen szervezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását