2024. április 29. - Péter

Híradózzunk!

A mai, egészségmániás világunkban szinte mindre van már megoldás, gyógyszer. A minket érő szellemi és fizikai hatások kivédésével komoly ágazatok foglalkoznak. Ám van egy dolog, ami ellen igen nehezen vesszük fel a harcot, persze csak akkor, ha tényleg kü
2008. június 20. péntek 16:59 - Góz Tamás


RTL KLUB

A két országos kereskedelmi csatornánál csak kötelezettségből foglalkoznak a hírgyártással. Mivel ez számukra nem hoz pénzt, viszont a médiatörvény kötelezi őket, így nem menekülhetnek a feladat elől. Az RTL Klub ügyesen használja ki a sok kicsi sokra megy elvet. Már letettek arról, hogy az esti időszakban hosszabb hírműsorokkal fárasszák a nézőiket. A célközönségüknek számító 35-40 évnél fiatalabbaknak leginkább a több, rövid és pergős blokkokat tálalnak fel. Viszont nehezen tolerálható, amikor filmnézés közben a reklámok között a nyakamba kapok egy adag hírek-et is. Ráadásul ezek legtöbbje a brutalitás valamelyik formájáról szólt ( meghalt, megsebesült, lelőtték, megtámadták, öngyilkos lett stb).

A csatorna a lehető legkisebb energiát fekteti az ügybe, viszont a kezdetek óta nagyjából azonos színvonalat tart. Ám ennek ellenére jobb csapatot sikerült összeverbuválniuk, mint a konkurenciának. Kezdjük a legszebbel, Erős Antóniával.

Ő, talán az egyetlen a magyar hírszakmában, aki a szépséget, az intelligenciát és a közszolgálatiságot egyesítve tudott hírnevet szerezni. Nem nagyon hallottam semmiféle bulvárszenzációt a magánéletéből, viszont rendszeresen megszólal a cukorbetegek érdekében, amely igen karitatív cselekedet. A hírek felolvasását nem kritizálja, viszont ahol lehet egy-egy apró mosollyal igyekszik a komoly hangulatot enyhíteni. Állandó munkapartnere és kiegészítője Szellő István, aki már könnyebben enged a szórakoztató újságírók kéréseinek. A szépséggel és a közszolgálatisággal nála sincs gond. Ami az egyebeket illeti, hírolvasó társának időnként segítenie kell, ha komolyabb kihívás elé állítják.

A televízió vezetői már a kezdet kezdetén a különböző vidéki orgánumok munkatársaiból toboroztak tudósítói hálózatot maguknak. Ez több okból volt jó húzás. Az ugye, egyértelmű, hogy jobban kiismerik magukat a környezetük történéseiben, viszont, ami a hírversenyben fontos, hogy így gyorsabban szerezhetnek tudomást az aktuális történésekről, mint a konkurensek. Ezt az előnyüket azóta is igyekeznek minél jobban kihasználni.

TV2

A TV2 formabontó, Tények címmel készülő híradója, a kezdeti alaposságtól, és részletes, már-már a közszolgálatinak megfelelő híradóból, mára átalakult egy látványos, kereskedelmi hírblokká. A jelenleg a Máthé Krisztina-Bárdos András házaspár által uralt műsorban a hangsúly a tájékoztatástól folyamatosan áthelyeződik a szórakoztatás irányába.

Némileg nyugodalmasabbak a hétvégi összeállítások, már ami a műsorok lendületét illeti. A hírszerkesztés itt is megfelel a kereskedelmi adóknál megszokott hullámzó technikával. A híradósok itt nem tartanak fel országos tudósítóhálózatot, inkább a saját nevelésű „gyorsreagálású” riportereiket küldik az arcvonalra. Ez azért hasznos, mert a felmerült témákat biztosan úgy forgatják le, és készítik el, ahogy a vezetőség azt előírja. Míg a külsősöknél előfordulhat, hogy az elkészült anyag, bár szakmailag helytálló, mégsem felel meg a tv követelményeinek. Viszont a kevés tapasztalattal bíró újságírók többször követhetnek el hibákat, mint tapasztaltabb kollégáik.

A Jó estét Magyarországban jobban elkülönül a hírblokk a többitől, amelyet jobbnak, információ dúsabbnak és élvezetesebbnek tartok, mint az esti Tényeket. Talán azért, mert azt nem Bárdosék szerkesztik, hanem a Pánczél Andrea vezette csapat. Ő szintén egy olyan személyisége a szakmának, akire érdemes lenne odafigyelni, de sajnos a Jó estét…. és az általa készített uniós magazin is olyan későn kerül adásba, hogy kevesen érezhetik át a kihagyott lehetőséget.

Duna TV

A Duna TV hírei speciális helyett foglalnak el e nagy csapatban. A műsorvezetők a nemzeti hangulattal merőben ellentétes sztárstátuszt messzire kerülve vezetik az adásokat estéről-estére. A hírcsapat stabil színvonalon, de nem túl látványos összeállításokat készítenek estéről-estére. Munkájuk inkább a „királyi tévé” híradójába kaphatna igazán jó helyett. Úgy vélem, hogyha a dunások híradója uralná a magyar közszolgálati híradót talán még jobban járhatnánk, mint a mostani felállásban. Szélesebb spektrumot felölelő összeállításaik józanabbul tárják fel az ország történéseit, mint „királyi” társáé.

Ezentúl még pozitívum, hogy a többieknél sokkal többet foglalkoznak a határon túli magyarok történéseivel. A kellemes, vízkék háttér előtt ülő hírolvasók korrekten, csak a híreket prezentálva dolgoznak.

Hír TV

Cím
37 ezer 500 dollár, vagyis csaknem 6 millió forint - ennyit költött Phuljharia Kunwarm, egy idős indiai nő arra az ünnepségre, amit azért szervezett, hogy halála után a mennyországba jusson. A kelet-indiai Bihar tartományban élő nő kétnapos vacsorájára a közeli városokból és falvakból érkeztek a vendégek, majdnem 100 ezren. A helyiek elmondása szerint a 80 éves özvegy azért volt ilyen bőkezű, mert nincs kire hagynia hatalmas vagyonát, és így akarja megnyerni az isteneket, hogy nyissák ki neki a mennyország kapuját.
Komoly konkurenciát jelent az eddigieknek a 2002 óta működő HírTv és annak rendszeres hírolvasói. A CNN mintájára kialakított, élő háttér előtt megjelenő hírolvasók fiatalságukkal, eleganciájukkal, stílusukkal radikális újítást hoztak a magyar híradók táborában. Híradójuk, a tv többi részétől eltérően lényegében korrektek, nagyjából kiegyensúlyozottak. Ráadásul a bemondóik a HírTv állandó nézői között igen nagy népszerűségnek örvendenek. Az mindenképpen igazolja a híradók egységességét, hogy a BBC-vel megkötött együttműködést az angol médiaóriás örömmel hosszabbította meg. Így mostmár több mint egy éve minden este végigkövethetjük az angolok közszolgálati csatornájának összeállítását is. Amennyiben sikerülne a kiegyensúlyozottságot még tovább erősíteni, úgy azt hiszem, hogy komoly pozíciót érhetnek el országos méretekben.

ATV

Rajtuk kívül híradózhatunk még az ATV-n is. Fontos pont a csapatban Kurucz Péter, aki hosszú RTL-s múlt után ült át egy másik székbe. Nem tudom melyik beszédtanárt illeti a dicséret, de a kezdeti iszonyatos hadarását, értehetetlen beszédét, sikerült Kurucz-nak mára lelassítani.



MTI

Minden hírek központja! Volt, valamikor a szocializmus virágzása idején. Akkor a sajtóorgánumok szinte teljes egészében az innen kapott információk alapján dolgoztak. Azóta jócskán lecsökkent az előfizetők száma, mivel a romló szolgáltatási színvonalukat a folyamatos áremelkedéssel igyekeztek ellensúlyozni. Ma már a régi nagyok is igyekeznek más, alternatív hírforrásokat keresni. Ez nemcsak presztízsben, hanem az anyagiakban is komoly érvágást jelent az állami vállalkozásnak. Vezetőik a mai napig nem tudtak a betokosodott rendszeren változtatni. Hatalmas, nehezen mozgó apparátussal dolgoznak, mely fenntartása rengeteg pénzbe kerül. Ám mivel a nagy mti-s polip karjai még mindig messzire elérnek, ezért a politikusok nem akarják azokat levagdosni, s legfőképp a polipot nem akarják szabadjára engedni.

Mit lehet összességében elmondani?

Leginkább azt, hogy vannak igazán jó szakemberek, akik tökéletesen ismerik, és értik a szakma legalapvetőbb tudnivalóit is. Amikor szerencséjük van, és olyan helyre kerülnek, ahol engedik őket dolgozni, akkor kiváló anyagokat is készítenek. Viszont ha nem, akkor a néző csak egy felületes, hézagos, és nem igazán jó összképet kaphat a környezete és a világ történéseiről.

Nyolc hónappal ezelőtt Jon Matthewsnak azt mondta az orvosa: karácsonyra már ne tervezzen semmit, a férfi azonban fogadást kötött arra, hogy még idén júniusban is életben lesz. A férfi a William Hill fogadóirodában száz fontot, valamivel több mint 30 ezer forintnak megfelelő összeget tett fel; győzelme esetére ötvenszeres pénzt ígértek neki. Meg is nyerte: 5 ezer font, azaz több mint másfélmillió forint ütötte a markát. Jon Matthewsnál mesotheliómát, rosszindulatú mellhártyadaganatot diagosztizáltak orvosai 2006 áprilisában. "25 hónap volt a legtöbb, amit valaki egy ilyen diagnózis után megélt. Én már 25 hónapnál és egy hétnél tartok" - mondta a súlyos beteg férfi. "Sosem voltam még ennyire boldog, hogy kifizethettem ötezer fontot egy nyertesünknek" - mondta Graham Sharpe, a William Hill szóvivője. Jon Matthews nyereménye felét a Macmillan nevű, rákos betegeket segítő szervezetnek ajánlotta fel.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását