2024. április 26. - Ervin

Hetven fővárosi program szombat éjszakára

Mintegy 70 budapesti helyszínen gazdag múzeumi programok várják az érdeklődőket szombat este hat órától hajnali kettőig a hetedik alkalommal megrendezendő Múzeumok éjszakáján.
2008. június 20. péntek 11:39 - Hírextra
A Szépművészeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az időszaki tárlatok is, úgy mint a Lélek és test című fotókiállítás, de lesz egyebek mellett kézműves műhely, játékos nyomozás, fény- és árnyékjáték, továbbá portréfotózás is, a zenét kedvelőknek pedig a Myrtill Quartet, a Náray Erika Jazz Band nyújt kikapcsolódást.

A Műcsarnok Repkedő lufilények címmel közös játékra és alkotásra invitálja a látogatókat, fellép a KoMa Társulat és a Vodku zenekar, míg Hallható fény címmel elektronikus zenei látványkoncert várja az érdeklődőket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a zuglói önkormányzat által közösen szervezett éjszakai rendezvény középpontjában a nemrég nyílt Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című borászati- és fotókiállítás, valamint a Szent Iván-éj tüzeit fellobbantó Tűzfesztivál áll. Dzsessz, népzenei és komolyzenei koncertek, reneszánsz divatsátor, lovagi torna, tűzmágus előadás, csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetés, borkóstoló, pirotechnikai látványshow teszi "perzselővé" a hangulatot.

A Néprajzi Múzeum megismerteti egyebek mellett a tradicionális nyugat-afrikai zenét és hangszereket, a szambát, a didzseridut, valamint a magyar nép hagyományos kultúráját. Egész éjen át kézműves vásár, hennafestés, arab kávéház várja a látogatókat.
Az Iparművészeti Múzeumot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói veszik birtokba reneszánsz performansszal, divatbemutatóval, mozdulatszínházzal, összművészeti installációval és zenés tárlatvezetéssel.

A Magyar Természettudományi Múzeumban korcsolyapálya, "jeges" előadások és antarktiszi filmvetítések mellett mézkóstolás és vetélkedők várják az érdeklődőket a Forró nyomok és hideg-lelés című rendezvényen.

A Magyar Nemzeti Múzeum a barokkot állítja a középpontba szombat este, az idén a zene ünnepével egy napra eső programsorozat fő vonulatát egy Európában egyedülálló, Magyarországon először megrendezendő csembalófesztivál, a Cembalissimo 2008 adja.
A Magyar Nemzeti Galéria gazdag zenei programot kínál június 21-én, de a koncertek mellett lesznek tárlatvezetések, filmvetítések, továbbá verses interaktív előadások is. Erre az éjszakára kinyit az intézmény panorámaterasza is.

A Budapesti Történeti Múzeum a reneszánsz királyi udvar életét idézi fel a Múzeumok éjszakáján: tárlatvezetések, tűzzsonglőr-bemutató, udvari táncmulatság és fáklyafényes éjszakai borozás várja a látogatókat. Az érdeklődők korhű ruhát ölthetnek és interaktív játékban, valamint udvari táncmulatságon is részt vehetnek a Company Canario Historikus Táncegyüttes tagjaink közreműködésével.

Az Országos Széchényi Könyvtár a koncertek és a tárlatvezetések mellett könyvtári körsétára, raktárlátogatásra, könyvkötészeti bemutatóra, filmvetítésre, vetélkedőkre, papírmerítésre hív.
A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum egész területén a kortárs képző-, tánc- és színházművészet meghatározó alakjaival találkozhatnak a látogatók, de fellép a Goda Gábor vezette Artus Társulat és a TÁP Színház is.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját: az Amikor kinyílt Ázsia kapuja? című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével.

A Kiscelli Múzeumban divatbemutató, divattörténeti előadás és fotókiállítás, századfordulós kávéház várja a látogatókat, míg a külső udvarban vásárt rendeznek.
Az Országos Műszaki Múzeum szintén új kiállítással örvendezteti meg vendégeit: Mobileum címmel nyílik tárlat, melyen interaktív módon mutatnak be 130 berendezést és 150 kisebb tárgyat, felidézve másfél évszázad gépfejlesztésének fontosabb stádiumait. A látogatók megtudhatják, mitől volt menő a ,80-as évek üzletembere, éjszaka pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget.
A Magyar Nemzeti Bank a pénz világába kalauzol a Múzeumok Éjszakáján: az érdeklődők igazi aranyrúddal tesztelhetik erejüket, önarcképes bankjegyet nyomtathatnak, megismerkedhetnek a pénzverés fortélyaival, a kamatkirály játék segítségével pedig kipróbálhatják magukat jegybankelnökként.

A Millenáris park programjában a kiállítások mellett a Boban és Marko Markovic Orkestar koncertje, csillagászati bemutató, tűzugrás, több látványos fizikai kísérlet és performansz szerepel.
A Mai Manó Ház előtt felállított óriásvásznon neves fotográfusok, többek között külföldi fotóriporterek munkáiból lesz bemutató. A Magyar Fotogáfusok Háza művészeinek legjobb projektjeiből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakos hallgatóinak alkotásaiból készült 30-45 perces diaösszeállítás pörög majd szombaton.
A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba csak a Múzeumok éjszakájára visszaérkezik az Anne Frank - Történelem a mának című kiállítás.

Az Evangélikus Országos Múzeum először csatlakozik a Múzeumok éjszakájához egy különleges Bibliákból nyíló tárlattal, "pincébe űzött" tárgyakból összeállított egyéjszakás kiállítással, emellett Biblia-maratonnal és koncertekkel is várják a fővárosi Deák térre az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását