2024. május 2. - Zsigmond

Feltámadt a Csörnöc-Herpenyő

Nyolcvan millió forintos költséggel, az Európai Unió kilencvenöt százalékos anyagi támogatásával állították helyre a Rába egyik mellékvize, a Csörnöc-Herpenyő patak vízellátását - tájékoztatta az MTI-t pénteken Csécs Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Vas
2008. június 20. péntek 23:30 - Hírextra
Negyvennyolc kilométeres hosszúságban állították helyre a patak vízellátását. Körmendnél teremtették meg a szabályozott vízkivétel lehetőségét a Rábából egy zsilip beépítésével, melynek működtetésével percenként 200 literes vízhozam mellett évente mintegy 5-6 millió köbméternyi vizet juttatnak el a Csörnöc-Herpenyő újra kitisztított, helyenként mesterségesen mélyített medrébe. Több helyen a halak számára úgynevezett "surrantókat" alakítottak ki - mondta.

Csécs Sándor hozzátette: a Csörnöc-Herpenyő patak revitalizációja hosszú távon hozzájárulhat a Rába vízminőségének a javításához, hiszen a patak egyfajta biológiai szűrőként működik, a Rábából kivett víz pedig a Csörnöc-Herpenyőn keresztül megtisztulva Sótonynál ismét a folyóba ömlik.

"Ha folytatódik a Rába mellékfolyóinak revitalizációja és a Pinka valamint a Gyöngyös is visszakaphatja a régi víztesteket, a folyó jelentősen megkönnyebbül az őt ért terhelésektől" - hangsúlyozta.

Csécs Sándor szólt arról is, a Csönöc-Herpenyőn reményeik szerint újra megjelennek majd az őshonos halfajok, melyet telepítésekkel is igyekeznek segíteni. A 17 önkormányzat illetékességi területét érintő vízfolyás mentén ismét lehetővé válik majd a horgászat.

A helyreállítás az Interreg III/A Szlovénia-Magyarország Szomszédsági program keretében történt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását