2024. május 3. - Tímea, Irma

Most az MSZP és az SZDSZ vonult ki

Az ügyrend elfogadása után az MSZP és az SZDSZ képviselői kivonultak a fővárosi önkormányzat nagy értékű beruházásai előkészítésének és megvalósításának vizsgálatára létrehozott eseti bizottság csütörtök délutáni alakuló üléséről.
2009. július 2. csütörtök 20:18 - HírExtra
A fővárosi Közgyűlés múlt csütörtökön Bagdy Gábor (KDNP) kezdeményezésére, Bojár Iván András (SZDSZ) átszavazásával döntött az eseti bizottság létrehozásáról. A paritásos jelleggel négy MSZP-SZDSZ, illetve négy ellenzéki képviselővel működő bizottság november 1-jéig készít jelentést. A bizottság munkájához 15 millió forintért szakértőket vehet igénybe. A közgyűlés határozata szerint az egyik szakértőt a vizsgálatot kezdeményező ellenzék, a másikat a várost irányító koalíció bizottsági tagjai választják.

Az alakuló ülésen többségbe kerültek az ellenzékiek, mivel Tüttő Kata (MSZP) külföldi útja miatt nem volt jelen. Ezt kihasználva az ellenzék szorgalmazására olyan döntést hoztak, hogy a bizottsági döntéseket egyszeri többségi szavazással fogadják el. Szabadai Viktor (SZDSZ) azon indítványát elvetette az ellenzék, hogy minden döntéshez legalább öt azonos szavazatra legyen szükség. A szabaddemokrata politikus gesztus jelleggel hozzájárult ahhoz, hogy végül is sima többségi szavazattal hozzák meg a döntéseket.

Szabadai Viktor és Andó Sándor (MSZP) egyaránt úgy vélte, hogy bármilyen kérdéskör vizsgálható, de a témákat nem helyszíni felvetésen kell kijelölni. Rámutattak, hogy a pénzügyi ellenőrző bizottság korábbi vizsgálódásait mindenképpen érdemes lenne hasznosítani. Andó Sándor a közbeszerzési törvénnyel ellentétesnek tartotta a bizottsági szakértők kiválasztására vonatkozó elképzelést.

Hock Zoltán (MDF) azt szorgalmazta, hogy először a Margit híd felújításának előkészítésével foglalkozzon a bizottság. A határozatképtelenség miatt semmilyen döntést nem hoztak ez ügyben.

Bagdy Gábor a tízmilliárd forintnál drágább beruházások esetében indítványozta a vizsgálatokat. Konkrétan nevesítette a 4-es metrót, a Margit hidat, a csepeli szennyvíztisztítót, a csepeli gerincutat és a Kossuth téri mélygarázst is. Ez utóbbi az MSZP-SZDSZ szerint nem fővárosi hatáskör, mivel állami beruházás.

Az MSZP-SZDSZ kivonulása után az ellenzék felkérte Bagdy Gábor elnököt arra, hogy a következő bizottsági ülésig kérjen információkat a hivataltól a különböző beruházásokkal kapcsolatban.

Szabadai Viktor az MTI-vel közölte: érdekesnek tartja azt, hogy miközben Bagdy Gábor a gazdasági bizottság ülésein rendre kifogásolja a helyszíni előterjesztéseket, most mégis ugyanígy akart érdemi indítványokat napirendre vetetni. Kifogásolta azt is, hogy Bagdy Gábor, szerinte "médiapolitizálás" jelleggel sajtótájékoztatót hirdetett meg az ülés kezdetét követő órára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását