2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hitelesített és elutasított népszavazási kezdeményezések

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét hitelesítette, több mint húsz esetében ezt megtagadta. A testület érdemi elbírálásra való alkalmatlanságról döntött tíz népszavazási kezdeményezés esetéb
2008. április 9. szerda 07:11 - Hírextra

A hitelesített íveken az a kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a biztosítottak szabadon választhassanak egészségbiztosítási pénztárat?"; Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több pénztáras egészségbiztosítást?" 

A testület érdemi elbírálásra való alkalmatlanságról döntött tíz népszavazási kezdeményezés esetében. Egy magánszemély által hitelesítésre benyújtott íveken - a többi között - olyan kérdések szerepeltek: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Barack Obama az amerikai álom megtestesítője?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy Barack Obama nem rasszista?".

Az OVB egyértelműségi probléma, illetve megtévesztő szóhasználat miatt utasította el több aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését. Ezek között szerepelt egyebek mellett az a kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alakítsa át a népszuvenerítás gyakorlására szolgáló képviseleti rendszert úgy, hogy a nép közvetett, képviselők általi hatalomgyakorlása a jelenleginél hatékonyabb legyen?"

Az OVB az ülésen elfogadta a március 9-i népszavazás lebonyolításáról szóló országgyűlési beszámolóját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását