2024. május 4. - Mónika, Flórián

Anyák Paradicsoma

Kizárólag nők léphetnek be abba az új teheráni közparkba, amelyet kifejezetten abból a célból hoztak létre, hogy a nők fedetlen fejjel, a ruházatukra vonatkozó megkötések nélkül, "biztonságos körülmények között" élvezhessék a szabad levegőt.
2008. június 20. péntek 08:27 - Hírextra
Az "Anyák paradicsomát" még májusban nyitotta meg a teheráni polgármester. A magas sövényekkel és négyméteres biztonsági kerítéssel körülvett parkban rövidnadrágot és pólót viselők nők piknikezhetnek, biciklizhetnek és kocoghatnak. A látogatók kényelmét szolgálja az is, hogy a takarítók, a kertészek és a biztonsági őrök is valamennyien női alkalmazottak.

Iránban a sportlétesítményekben és koncerttermekben, ahová bizonyos időszakokban nők is beléphetnek, a bejáratnál le kell adni a fényképezőgépeket és a kamerás mobiltelefonokat. A hatóságok ezzel azt akarják elkerülni, hogy a nőkről kompromittáló felvételek készülhessenek, amelyek esetleg felkerülhetnek az internetre. A női parkban ilyen korlátozás viszont nincsen, a látogatók szabadon bevihetik magukkal kameráikat.

Az Anyák paradicsoma népszerű a teheráni nők körében, ám vannak, akik szerint a park csak tovább erősíti a férfiak és nők közötti szegregációt, amely például a tömegközlekedésben, az egyetemi menzákon vagy a sporteseményeken jelentős méreteket öltött.

A női park megnyitása után néhány nappal az iráni rendőrség "erkölcsvédő hadjáratot" indított az öltözködési szabályok betartásáéért. A hatóságok ellenőrzik, hogy a nők megfelelő hosszúságú ruhát viselnek-e, és bezáratják azokat az üzleteket, ahol "erkölcstelen stílusú" ruhákat árusítanak. A hadjáratot nem véletlenül indították nyár elején, mert a nők ilyenkor szívesebben öltenek magukra világos ruhákat és élénk színű fejkendőket. A rendőrség pénzbírságot, sőt akár korbácsütéseket és börtönbüntetést is kiszabhat azokra a nőkre, akiknek testét nem fedi tetőtől talpig ruha vagy akiknek néhány hajtincsük kilátszik a fejkendőjük alól.

Az erkölcsvédő hadjárat a férfiakat sem kíméli: őrizetbe vehetik azokat, akik nyugati stílusú frizurát viselnek, és azok a borbélyok is veszélyben vannak, akik ilyen tiltott fazonra vágják le ügyfeleik haját
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását