2024. május 3. - Tímea, Irma

A turul túléli Demszkyt?

Ennyit még soha egy szárnyason sem vitatkoztak: a XII. kerületi híres-neves turulszobor mindenki számára más jelentéssel bír. Ideológiák harca, vagy csak a sebtében kiprintelt törvényi szabályozás lobogtatása áll a szobor árnyékában?
2008. június 20. péntek 15:42 - Gedei Szilárd
A 2005-ben avatott szobor a legáltalánosabb vélekedés szerint is a magyarság jelképe. A kérdés csak az, melyik magyarságé; az emlékmű törvénytelen építését sérelmezők szerint ugyanis letagadhatatlan a kapcsolat a szélsőjobb és a szobor között, sőt egyesek a radikális jobboldal háziszárnyasának kiáltották ki. Egyébként a II. világháború katonai és polgári áldozatainak emlékműveként készült, de kétségtelenül több jelentéstartalmat is hordozhat: a legelrugaszkodottabb fantáziájúak szerint az antiszemitizmus jelképe is lehet(ne). A főváros illetékesei azonban nem emiatt nyilvánították engedélyképtelennek a szobrot, hanem mert törvénytelenül épült — legalább is ezt állítják azok, akik bíróságra vitték az ügyet.



A turulnak mennie kell

„Levegőben lóg a XII. kerületi turulszobor lebontási határozatának végrehajtása a jogerős ítélet alapján — tudtuk meg Bőhm András liberális politikustól. A fővárosi közgyűlésen már régen túlhaladt az ügy, az ítélet végrehajtása a kijelölt kerületre tartozik, ez pedig az I. kerület.”

Ők azonban egyelőre nem tesznek semmit. Nem bántják a turult, igaz, a turul sem bántja őket. Vannak viszont, akiknek szívügye a szárnyas hullámzó karrierje.

Novák Előd, a Jobbik „turulspecialistája” — minden tárgyaláson jelen volt, sőt aktív résztvevője volt azoknak — azt mondja: „Jogellenesen lett felépítve a szobor, de miért? Mert nem járultak hozzá az illetékesek, hogy jogszerű legyen az építés. De miért nem járultak hozzá? Mert nem akarták, hogy törvényes legyen…”

Hm, a jelek szerint a turulmadár ördögi körben repked…



A turul maradhat

A turul legendája
A turul szerepe a honfoglalás legendájában van. E szerint a magyarok fejedelme még a levédiai tartózkodásuk idején azt álmodta, hogy hatalmas sasok támadták meg az állataikat és kezdték széttépni őket. Az emberek megkísérelték megtámadni a sasokat, de nem sikerült, mert mindig máshol támadtak. Ekkor megjelent egy gyors, bátor Turul és a magasból támadva megölte az egyik sast. Ezt látva, a többi sas elmenekült. Ezért elhatározták a magyarok, hogy máshová mennek lakni. Elindultak Attila földjére, melyet örökül hagyott rájuk, de az utat nem ismerték. Ekkor ismét megjelent a Turulmadár, s a fejedelem fölé szállva lekiáltott neki, hogy kövessék őt, míg el nem tűnik a szemük elől. Az álom után nem sokkal dögvész ütött ki az állatok között, s a mindenfelé fekvő tetemeken lakmározó keselyűk közül egy arra repülő Turul a magasból lerúgta az egyiket. Ezek után felismerve az álmot e jelenetben, az összes magyar felkerekedett és követte a turult. Ahol a madár eltűnt a szemük elől, ott tábort ütöttek, majd ekkor ismét előtűnt a turul, és a magyarok újra követték minden népükkel együtt. Így jutottak el Pannóniába, Attila egykori földjére. Itt aztán a madár végleg eltűnt szemük elől, ezért itt maradtak. Ennek a mondának a valóságos alapja az, hogy a magyarok anélkül, hogy tudták volna, valóban addig a helyig vonultak Európában nyugat felé, ahol a kerecsensólyom – a Turul – fészkel.
(Wikipédia)
Pokorni Zoltán viszont jogi úton próbál kompromisszumos megoldást találni, s lehet, hogy siker koronázza erőfeszítéseit. Kezdeményezte ugyanis a szobor fenntartásának lehetőségét. A Jobbik szerint viszont ez nem biztos, hogy elég lesz.

„A jogellenesség indoklása törvénytelen volt — folytatja Novák. Önkényuralmi jelképnek állították be, holott a turulmotívum nem tiltott. Egyébként meg annyi minden épül engedély nélkül: a hasonló szobrok többsége is csak utólag kapja meg az engedélyeket. Viszont ha úgy vesszük, a turulszobor jogilag nem létezik.” Tehát a változtatási tilalom, amivel próbálnak ellene fellépni, ilyenmód nem is ér semmit.

Ha valakinek pedig olyan kósza gondolata támad, hogy egészen egyszerűen saját kezűleg, nehézipari szerszámokkal felszerelkezve vessen véget a turul földi pályafutásának, annak a magyar politikai élet legkeményebb alakulatával, a szélsőjobbos érzelmek által felvértezett fitalemberekkel kell megküzdenie.

Az az ember érzése, hogy akárhogy is akarják, nem fogják merni és tudni eltávolítani a szobrot addig, amíg a Jobbik nem szeretné. A Jobbik pedig értelemszerűen nem szeretné. Ahogy Novák fogalmaz: akár polgári engedetlenséget is vállalnak a szobor megvédése érdekében. Az élőlánc például jó eszköz erre, de amint megtudtuk, valószínűleg nem lesz szükség rá. A jogi útvesztőkben ugyanis el lehet lébecolni két évet. Ugyanis, ha valaki nem tudná, nagyjából két éve van még a főváros mostani vezetésének — legalább is egyes, zömében jobbos hangok szerint. Az valószínű, hogy lesz valamilyen nemű változás az önkormányzat összetételében és hát nem turulpárti polgármester választására fogadni sem egy életbiztosítás. A Jobbik tehát vár, de készenlétben van; bármikor cselekednek, ha úgy érzik, veszélyben van szeretett szobruk. A madár tehát nem repül sehová és pont.

Ezt a MIÉP is hasonlóképpen látja. Nemrég trianoni emlékműsort tartottak közvetlenül a turulszobor szárnyai alatt. Csurka István beszédében hangsúlyozta, hogy „a Demszky-féle vezetés a magyarság egyik legősibb jelképét akarja lebontani”, sérti őket a jelenléte. Az egyre híresebb madárnak tehát Csurkáék udvarába is szabad bejárása van…



A turul le van…

Érdekes kérdés, hogy mit szól ehhez a harchoz az átlagember, akit nem különösebben hoz lázba egy turulmadár karddal a csőrében. Csak néz értetlenül, hogy miért kell egy szoborról ideológiai vitát nyitni, miért nem lehet csendben elmenni mellette: „Mi az, hogy egy állat a jobboldaliságot jelképezi? A majom akkor mit jelképez, vagy a patkány?” Kétségtelenül elgondolkodtató idea…

Ha pedig egy pillanatra elszakadunk a szobor képviselte érzelmektől, és pusztán az anyagi valójáról gondolkodunk, bizony felmerül néhány kifejezetten különleges megoldás. A legextrémebb ötlet szerint pedig át kellene alakítani a madarat: például gyönyörű Fradi-sast lehetne belőle kialakítani, befesteni zöldre és átvinni a Ferencvárosba.

A IX. kerületben biztos, hogy lefehérednének a robosztus "madárállatnak" már csak a morózus tekintetétől is…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását