2024. április 29. - Péter

Törzsök bírálja a Fidesz határontúli politikáját

A Fidesz a szomszédos országokban folytatott kampányaival sokat árt az ott élő magyarságnak, de a romániai helyhatósági választásokon szerencsére a józan ész diadalmaskodott - mondta Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó szakállamtitkárság n
2008. június 19. csütörtök 12:54 - Hírextra
A június 1-én és 15-én tartott romániai helyhatósági választásokkal kapcsolatban Törzsök Erika emlékeztetett rá: az RMDSZ-nek 184 polgármestere van, "a Fidesz által generált Magyar Polgári Pártnak" 11, emellett az RMDSZ-nek vannak megyei elnökei, megyei alelnökei, alpolgármesterei nagy városokban és olyan helyeken is nyert, ahol a magyarság nincs többségben. Ezzel szemben az MPP néhány székelyföldi kisvárosban szerzett polgármesteri pozíciót.

Törzsök Erika szerint "ki kell végre mondani, hogy az a nemzetellenes kisebbség- és nemzetpolitika, amit a Fidesz folytat, nap mint nap bizonyítja, hogy a szomszédos országokban folytatott kampányaival a nemzet egységének legnagyobb ellensége, és ez egyértelműen kontraproduktív" - olvasható a portálon.

A főigazgató példaként említette, hogy Romániában hiába szerveztek új magyar pártot, belpolitikai terepnek tekintve Erdélyt és kampányolt a Fidesz-vezérkar, "rombolva a másfélmilliós magyar közösség egységét", veszélyeztetve képviseleti esélyeit. Tették mindezt pusztán azért, mert az RMDSZ-t nem tudták bábként mozgatni. Közölte, nem csak Romániában, hanem más szomszédos országban is hasonló tevékenységet fejtett ki a Fidesz, ráadásul a párt taktikája nem is következetes, mert "miközben a Vajdaságban egységről beszéltek, Romániában, Erdélyben pluralizmusról, a választás lehetőségéről szónokoltak".

A főigazgató szerint "büszke" lehet a Fidesz, hogy a többszörösen veszélyeztetett vajdasági magyarság esetében oda juttatta az ottaniakat, hogy kevesebben kerültek be a parlamentbe, mint azelőtt. Úgy fogalmazott: "Ahol a Fidesz megjelenik, ott gyűlöletet, viszályt szít, kétségeket kelt, és rombol" és a határon túli közösségekben okozott lelki, politikai sebek lassan fognak gyógyulni.
Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke május végén Budapesten azt mondta: az RMDSZ nem helyesli, hogy fideszes politikusok a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett kampányolnak Erdélyben, a helyhatósági választások előtt. Fontos, hogy hogyan vélekednek a magyarországi politikusok, de nekünk kell eldöntenünk, hogy merre megyünk, mert a mi életünkről van szó, és ennek a következményeit is mi viseljük - hangsúlyozta.

Az MDF nevében Herényi Károly frakcióvezető pedig június elején azt tudatta: az MDF szerint elfogadhatatlan, hogy egy magyar egy másik magyar ellen kampányoljon a határon túl, a párt felszólítja Orbán Viktort, hogy hagyjon fel a határon túli magyarság megosztásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását