2024. április 24. - György

Szili korlátozná a belépést

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt kéri a frakcióktól, hogy az őszi ülésszak kezdetéig vizsgálják felül parlamenti beléptetési gyakorlatukat. Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági igazgatója az MTI kérdésére közölte: erre a parlamenti ciklusra össz
2008. június 19. csütörtök 08:22 - Hírextra

Mint mondta, van állandó belépője a nyolcszáz országgyűlési dolgozónak, a négyszáz parlamenti és EP képviselőnek, a frakciók és a minisztériumok szakértőinek, a köztársasági őrezred tagjainak, valamint az újságíróknak. Megjegyezte: erre a ciklusra négyszáz állandó sajtóbelépőt állítottak ki.
Hozzátette: saját dolgozóiktól kérhetnek erkölcsi igazolványt, a vezetők pedig átesnek különféle átvilágításokon, de arra nincs törvényi felhatalmazásuk, hogy minden állandó belépővel rendelkező ember jogosultságát vizsgálják. Állandó belépőt ugyanis a frakciók, a minisztériumok, vagy például a képviselők is igényelhetnek szakértőik, dolgozóik számára - fűzte hozzá.

Bakos Emil hangsúlyozta: az Országgyűlés nyitott intézmény, nem céljuk, hogy a belépést bárki esetében korlátozzák. Ezt az is bizonyítja, hogy 300-500 napi belépőt adnak ki - jegyezte meg.
A gazdasági igazgató kitért arra, hogy 2006-ban üzembe helyezték az Országgyűlés chipkártyás beléptetési rendszerét, amely kiszűri, ha valakinek nem érvényes a belépője, vagy más kártyájával akar bemenni. Azt is nyomon lehet követni, hogy kik és hányan vannak az épületben - mondta.
Az esztergomi polgármester autójának és házának felgyújtásával gyanúsított P. Renató parlamenti belépőjére vonatkozó kérdésre Bakos Emil úgy válaszolt: előre nem látható, hogy valakiből évekkel később bűnöző lesz, ezt az sem tudhatja, aki felelősséget vállal érte. (A férfi 2005-ben az MDF-től kapott ideiglenes parlamenti belépőt, de azt a párt két hónapon belül vissza is vonta.)
Bakos Emil kiemelte: a parlamenti belépők soron kívüli ellenőrzését ha akarnák, sem kezdeményezhetnék, mert az sértené a személyiségi jogokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását