2024. április 28. - Valéria

Reneszánsz csillagászat

Reneszánsz csillagászattörténeti bemutató, séta a Várhegybe épített raktárakban, kódexmásoló műhely, a tetőteraszon egy kis modern, csillagászati obszervatórium, és még sok más, ritkán látható különlegesség várja az érdeklődőket az Országos Széchényi Köny
2008. június 19. csütörtök 10:03 - Hírextra
A Múzeumok éjszakája legnépszerűbb programja az OSZK-ban a Rejtett kincseink című félóránként elinduló körséta, melynek során a hegy gyomrában több mint 10 emeletnyi mélyen rejtőző raktárakat és a kötészeti műhelyben az egyes munkafolyamatokat is megnézhetik az érdeklődők, például a fűzést, a táblakészítést, és a borítópapír-festést. A szakemberek kalauzolásával zajló program része egy rövid séta a gyertyafényes angol aknában - mondta Tóth Ferenc.

A térképtárban régi hajózási atlaszok láthatók, és ki lehet próbálni a korabeli műszerek másolatait. A vendégek számára csak egészen kivételes alkalmakkor megnyíló 8. emeleti teraszon modern csillagászati eszközökkel vizsgálhatják a csillagos eget a látogatók.
Az OSZK sporttörténeti különkiadásában régi újságok olimpiai tárgyú cikkeiből készült válogatás olvasható.

A színháztörténeti tár fő attrakciója Vízváry Mariska szakácskönyvének "gyakorlatba helyezése, tárgyiasítása lesz". Egy színészközpontú feladatsor sikeres megfejtői jutalmul válogathatnak a szakácsművészeti remekek között.

A fotótárban reneszánsz étel-, cukrászati és italkülönlegességekről készült fényképeket mutatnak be, és megvásárolhatók a legízletesebb étel- és süteménykülönlegességek fényképes receptjei.
A Csillag a holló árnyékában - Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon című XV. századi magyar kódexkiállítás részeként a Corvinákból lehet lapokat másolni, az érdeklődők kipróbálhatják az iniciálék festését, és magukkal vihetik az általuk készített műremekeket. A kiállításon megtekinthető az első, Hess András nyomdájából kikerült könyv, a Chronica Hungarorum is.

Láthatók Leonardo da Vinci műveinek fakszimile kiadásai, egy-egy bőrbe kötött, számozott kötet értéke mintegy két és fél millió forint. Az érdeklődők közelről megnézhetnek egy középkori olvasókereket is.
A Múzeumok éjszakáján az OSZK-ban megidézik a századforduló kávéházi hangulatát plakátokkal, étlapokkal, filmhíradó-részletekkel, előadással, és a látogatók régi kávéházi cédulák reprodukcióit vihetik magukkal emlékbe.

Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár, az érdeklődők megismerhetik az OSZK számtalan digitális szolgáltatását.
Az OSZK-ban a Múzeumok éjszakáján látható legkisebb könyv Andruskó Károly: A kapa című, hatszor hét milliméteres kiadványa, amely 1974-ben készült Zentán, a legméretesebb az Ország könyve, amely egy méternél is nagyobb.

Az olvasók kiszolgálása a programok idején is zavartalan. Tavaly a Múzeumok éjszakáján az OSZK-nak több ezer látogatója volt, hasonló érdeklődésre számítanak idén is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását