2024. április 28. - Valéria

Minisztériumi intézkedést sürget a Fidesz

Minisztériumi intézkedést sürget a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete a meggytermelők érdekében, akiknek mindössze 60-70 forintot ajánlanak a felvásárlók a leszedett gyümölcs kilójáért - mondta Simon Miklós, a párt országgyűlési képviselője N
2008. június 19. csütörtök 13:09 - Hírextra
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőinek azonnal lépniük kellene és tárgyalóasztalhoz ültetni a termelőket és a kereskedőket, mielőtt a fán marad a termés, s a meggy is az alma sorsára jut Szabolcsban - mondta sajtótájékoztatóján a politikus.

Lenti István, a Fidesz megyei önkormányzati tanácsnoka kijelentette: a szaktárcának már csak azért is intézkednie kellene, hogy ne vesszen kárba az a sokmilliárdos állami forrás, amivel korábban a gyümölcstelepítést támogatták.

Elmondta, hogy 1998 és 2002 között, amikor ő volt a szabolcsi FVM hivatalvezetője, 8.700 hektár vegyes gyümölcsös telepítéséhez adtak állami támogatást, és a kertek lényegében most fordulnak termőre.

"Érthetetlen, hogy a saját pénzére nem vigyáz az állam, pedig ha a piac megfelelően szerveződne, a támogatásból sok visszatérülne a termelőktől az adóbefizetések révén" - jegyezte meg.
Lenti István szerint - aki a Nyíregyházi Főiskola tanára - a minisztériumnak "igen is lenne eszköze arra, hogy hatást gyakoroljon a piacra", csak - tette hozzá - "a könnyebbik oldalát választja a szakhatalom, s ezt a tehetetlenséget kihasználják a kereskedők".

A tanácsnok a szakmát, a termelőket is bírálta a sajtótájékoztatón, mondván "a rendszerváltás óta eltelt közel 20 évben sem voltak képesek önmagukat megszervezni".

Kifejtette: "végre valós szövetkezést kellene, mert most a TÉSZ-ekkel (Termelők Értékesítő Szövetkezeteivel) csapták be a termelőket, úgy mint 1989 előtt a tsz-ek esetében történt".
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szabolcsban 19.000 tonna meggy és 1700 tonna cseresznye termett az idén, az 5.500, illetve a 137 hektáros területen. A Fidesz képviselői egybehangzóan állították: "a kereskedők a tavalyi magas, 200 forintos kilogrammonként árat akarják kompenzálni azzal, hogy most leszorítják az árat, és számukra kedvező átlagot érjenek el a két év alapján".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását