2024. április 28. - Valéria

Húsz centivel nyújtották meg a sípcsontját

A lábszárcsont nélkül született tinédzser ma már segítség nélkül tud járni, mert az orvosok több mint 20 centiméterrel nyújtották ki sípcsontját.
2008. június 19. csütörtök 14:03 - Hírextra
Michael Gays számtalan fájdalmas műtétek után szerdán életében először segítség nélkül lábra állhatott. A 19 éves fiú igazi szenvedésnek volt kitéve eddigi élete során: az orvosok többször eltörték a sípcsontját, hogy meghosszabbítsák azt.

A fiú egy különleges betegségben, lábszárcsont elégtelenségben szenved, ami 100 ezer emberből 1-et érint. A ritka kór lényege, hogy a csecsemő lábszárcsont nélkül születik. A 19 éves fiúnak az is nehezítette az életét, hogy nem volt jobb bokája, illetve lábfején csak 3 ujj volt - de azok is hátragörbültek.

Először 11 hónapos korában feküdt kés alá, azóta pedig 22 operáción esett áll. A birminghami sebészek az évek során a jobb sípcsontját próbálták nyújtani, ami sikerült is: összesen 23 centiméterrel lett hosszabb, így az most már lábszárcsontként is funkcionál. A fiúnak nem kevés fájdalmat kellett elszenvednie, hiszen a doktorok többször is eltörték sípcsontját, hogy sikerüljön a nyújtás.

A gyötrelmes operációk között sem menekülhetett a fájdalom elől, mivel egy fémvázba helyezték lábát. A csontba szegeket fúrtak, amiket a fiúnak napi négyszer kellett meghúznia, hogy a csont szétfeszüljön.

A szüleinek kellett dönteni a kezelésről, mert az orvosok azt mondták: egész életét tolószékben töltheti, ha nem kezdik el a csontnyújtást.

Egész életemben erre a pillanatra vártam - mondta a boldog kamasz, aki szerdán tette meg segítség nélkül első önálló lépéseit a meghosszabbított lábával, miután levették róla a gipszet.

Édesanyja nagyon büszke a fiára, hogy hősiesen kibírta a hosszú évek fájdalmait és kórházlátogatásait. Michael egyébként imádja a krikettet, a golfot, a focit, és szeptemberben kezdi egyetemi tanulmányait.

A birminghami orvosok szerint két hónapon belül a fiú lábának hossza a normális hossz 80 százalékát fogja elérni, és ugyan kissé bicegve, de teljesen önállóan fog járni.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását