2024. március 29. - Auguszta

Az EIT polihisztor lesz

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) fő missziója, hogy integrálja az oktatást, a gazdaságot és a kutatás-fejlesztést - mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a kormányszóvi
2008. június 19. csütörtök 18:01 - Hírextra
A miniszter elmondta: az intézetet 18 független jelölt és négy EU-s szervezeti képviselő fogja vezetni. A független jelöltek közé Magyarország Magyar Bálintot delegálja.

Az EIT 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, és 2009 tavaszán kezdi meg munkáját kezdetben 20, később pedig 50-60 fős személyzettel. Első programjai a megújuló energiaforrások, a klímaváltozás és az infokommunikációs technológiák témakörében indulnak majd.

Molnár Károly a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a magyar pályázatban szereplő budapesti Infopark, mint az intézet leendő helyszíne, nagyon pozitív fogadtatást kapott Brüsszelben, hiszen számos multinacionális cég végez ott kutatásfejlesztést, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Műegyetem közelsége is előnynek számít.

A miniszter szerint az EIT-tel javulhat Magyarország versenyképessége, nőhet a kutatói munkahelyek száma, élénkülhet a konferenciaturizmus, és abban is nagy szerepet játszhat az innovációs központ, hogy itthon maradjanak a fiatal kutatók.

A pályázat elnyerésével kapcsolatban Molnár Károly kifejtette: Budapest azután lett nyertes, hogy az utolsó fordulóban a lengyelországi Wroclaw visszalépett. Arról, hogy Budapesten lesz a technológiai intézet központja, szerdán döntöttek az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei Brüsszelben. Mindazonáltal a határozat nem számít igazán meglepetésnek, mert a tagállamok nagy többsége már korábban is Budapest mellett tette le voksát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását