2024. április 27. - Zita

A választók fele szembe menne a kormánnyal

A választók fele megőrizné a 13. havi nyugdíj eddigi rendszerét, és csak harmaduk ért egyet a korlátozással - olvasható a Nézőpont Intézet által a Heti Válasz című hetilap számára készített közvélemény-kutatásból, amelynek összegzését szerdán juttatták el
2008. november 26. szerda 14:51 - Hírextra
A hetilap csütörtöki számában megjelenő kutatás szerint különösen a 45–59 éves - vagyis a nyugdíj előtt álló korosztály - ragaszkodik a status quóhoz.

Az adatokból azonban nemcsak a változásellenesség olvasható ki: a megkérdezettek 42 százaléka egyetért azzal, hogy a rendszer fenntarthatatlan - írják az ezer fős, a 18 év felett lakosságot reprezentáló mintán személyes kérdőíves interjúval végzett kutatásról.

Az anyag szerint "a tizenharmadik havi járandósághoz hozzányúlni komoly politikai kockázat", hiszen a Fidesz és az MSZP táborának fele is inkább a plusznyugdíj megőrzése mellett áll, de az MDF-szavazók 62, az SZDSZ-szavazók 46 százaléka őrizné meg a juttatást.

"A szavazók ragaszkodása azt is mutatja, hogy az elmúlt két év reformretorikájának dacára a társadalom reformigénye alacsony maradt" - vonják le a következtetést, s egy másik adatsort idézve azt közlik: a kommunikációs lemaradás mellett a választók 70 százaléka szerint szakpolitikai hibák is terhelik az elmúlt évek gazdaságpolitikáját.

Még a kisszámú szocialista szavazótábor fele is felelősnek tartja a kormányt a helyzetért, a bizonytalanoknak pedig 70 százaléka okolja az elmúlt évek gazdaságpolitikáját a helyzet súlyosságáért; miközben az októberi 49 százalék helyett most 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját helyzete romlott az elmúlt öt évben, az ország ügyeit illetően 66-ról 78 százalékra ugrott ez az arány.

"A küszöbön álló európai parlamenti kampányban ezért kulcsfontosságú lehet, hogy melyik politikai erő tud - Barack Obama megválasztott amerikai elnök mintájára - reményt adni a választóknak" - áll az összegzésben.

A Nézőpont Intézet novemberi országos felmérése szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 46 százalékon, az MSZP 25 százalékon áll, tehát a legnagyobb ellenzéki pártra továbbra is közel kétszer annyian szavaznának, mint a szocialistákra. A két kis párt jelenleg a bejutási küszöb alatt van: az SZDSZ a biztos szavazók körében 4 százalékot kapna, az MDF 3 százalékot. Ha most vasárnap tartanának választást, biztosan csak a választók 56 százaléka járulna urnákhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását