2024. április 23. - Béla

A nógrádi százéves asszony

Százéves asszonyt köszöntöttek Salgótarjánban szerdán; a jó testi és szellemi egészségnek örvendő Kerényi Jánosné, "Margit néni" humorát is megőrizte.
2008. június 19. csütörtök 07:49 - Hírextra
Forgách úti kolónialakásán Fenyvesi Gábor alpolgármester köszöntötte a százéves asszonyt, akinek tiszteletére délelőtt a Forgách-telepi kultúrotthonban is ünnepséget szerveztek, ott a Bakos Sándor önkormányzati képviselő és Boldvai László országgyűlési képviselő köszöntötte fel.

Kerényi Jánosné Bánszálláson született, 18 évesen Salgótarjánba ment férjhez, és hat árvát nevelt, majd férjével négy közös gyerekük is született. Negyvenhét unokája, déd- és ükonokája van, ők maguk tizenöten voltak testvérek.

Arról, hogy mi volt az életében jó és rossz, Margit néni azt mondta: nem volt azon idő gondolkodni, melyik rossz, melyik jó, "annyi gyerek között nem volt idő semmire".

Kisnyugdíjából él, egyik lánya viseli gondját, de Margit néni még mindig dolgozik a házban és a kertben. Kedden a ház előtti árkot takarította a köszöntőket várva.

Bottal, de egyenesen járva büszkén mutatja meg a kertet, ahová krumplit ültetett, a szőlőt, amiből ősszel bort készít a veje, a rendben tartott tisztaszobát, benne 48 éve halott férje bekeretezett fényképeit.

A két világháborút és a forradalmat átélt asszony 84 éves koráig dolgozott egy iskola portáján, a nokedlit hússal "még jobban szereti, mint a rántott húst", és tavaly még gombócot főzött az unokáknak.

Három éve combnyaktöréssel feküdt kórházban, de egyébként sem gyógyszernek, sem orvosnak nem barátja. Elmondta, hogy nemrégen viszont hiába járkált a szomszédokhoz, senki nem tudott gyógyszert adni a gyomorfájására. Kiöntött egy pohárka kisüstit, mielőtt megitta, kibontotta az ágyat, mert "utána forgott minden", viszont fájdalom nélkül ébredt. "Többet nem veszekedek azzal, aki iszik" - mondta nevetve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását