2024. április 28. - Valéria

A gyógyszerhulladék csak negyedét dobják a gyűjtőkonténerekbe

Mintegy hatszáz tonna gyógyszerhulladék keletkezik évente az országban, ebből 160 tonnát gyűjtött be a Recyclomed az elmúlt évben - közölte Miklósi András, a nonprofit közhasznú cég ügyvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. június 19. csütörtök 16:50 - Hírextra
A lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2005 végén kezdődött meg Magyarországon, miután egy egészségügyi minisztériumi jogszabály az iparág szereplőire bízta a begyűjtés megszervezését, működtetését és finanszírozását. A gyógyszergyártással és forgalmazással foglalkozó szakmai szövetségek ekkor bízták meg a céget a begyűjtés és megsemmisítés koordinálásával - idézte fel Miklósi.

Jelenleg mintegy 3000 helyszínen - főleg patikákban és benzinkutaknál - találhatók gyűjtőkonténerek szerte az országban, melyekbe bárki bedobhatja lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereit. Ennek ellenére a magyar háztartások 60 százaléka még mindig nem gondoskodik megfelelően a gyógyszerhulladék elhelyezéséről.

A visszagyűjtés kezdetekor az európai tapasztalatok alapján azt feltételeztük, hogy a hulladék aránya elérheti a forgalomba kerülő gyógyszermennyiség 20 százalékát - mondta Miklósi András. Mivel Magyarországon átlagosan 300 millió doboz gyógyszer fogy évente, ez akár 60 millió dobozt is jelenthetett volna. Az azóta elkészített felmérésekből azonban kiderült, hogy a 3,9 millió háztartásban ennek csak mintegy harmada, mintegy 20 millió doboz gyógyszerhulladék keletkezik.
Ódor Erzsébet, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének képviseletében elmondta, hogy a gyártók számára biztosítékot jelent, hogy szakértők gondozzák a lakossági gyógyszerhulladékot. Véleménye szerint ez része a gyógyszeripari cégek társadalmi felelősségvállalásának és a környezeti tudatosságnak.

Az eddigi tapasztalatok szerint egy-egy ember évente egy alkalommal, átlagosan 7-8 doboz gyógyszert dob a gyűjtő konténerbe, ez összesen 700 ezer ilyen eseményt jelent évente. A visszavitt hulladék körülbelül 80 százaléka a lejárt gyógyszer. A gyógyszerhulladék mintegy háromnegyede még ma is a szemetesbe, vagy a szennyvízcsatornába kerül, ezért továbbra is fontos az emberek figyelmének felkeltése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását