2024. április 26. - Ervin

Vatikánban nem szeretik a szívecskék ünnepét

A Valentin-nap megosztja a román fiatalokat, egy részük pénzt és bókot nem kímélve ajándékkal készül meglepni kedvesét, más részük viszont elutasítja a "saját nemzetétől idegennek" tartott ünnepet.
2008. február 13. szerda 22:00 - Hírextra
Akik ajándékkal akarnak kedveskedni, azok Romániában is megrendelhetik interneten a szív szavát közvetíteni hivatott tárgyat. Van, aki valódi ékszert vásárol, slágernek számít a mobiltelefon, de elkelnek az ünnepre a női táskák, a bonbonok, a karórák, esetleg a digitális fényképezőgépek, a megannyi csemegét tartalmazó ajándékkosarak. Van, aki szexis fehérneműt vagy fürdőköpenyt vesz társának, van, aki csinos fém-névjegytartóval lepi meg a másikat, s mivel még tart a tél, van, aki hócipőt fog ajándékozni szerelmesének.

A fiatalok egy másik részének azonban éppen a hócipője van tele a Valentin-nappal. Kolozsvári diákok egy csoportja undorodva utasítja el ezt a szerintük tengerentúlról "merő divatból behurcolt álünnepet". Hogy megvetésüknek hangot adjanak, külön webhelyet hoztak létre (www.antivd.mozo.ro), amely az elutasítók hozzászólásainak ad helyet.

"Nem akarom, hogy csak azért adj nekem virágot, mert február 14. van". "Nem szeretném, ha méregdrágán vásárolnál nekem bármit is csak azért, mert beköszöntött ez a nap". "Nem szeretném többé majmolni az amerikaiakat". "Miért fojtogattok engem február 14-ről szóló rádióműsorokkal?" "Nem kell magunknak kitalálni egy napot ahhoz, hogy szeressünk". Ilyen üzenetek olvashatók az oldalon.

Az egyik hozzászóló kifejezetten hazafias szempontból kel ki a Valentin-nap ellen, emlékeztetve a hon szerelmeseit, hogy a nemzeti hagyomány szerinti igazi ünnepük a február 24-én tartandó Dragobete.

A román Országos Ifjúsági Hatóság elnevezésű állami intézmény éppen a Dragobete küszöbén hirdetett versenyt - ugyancsak interneten - az érzelmek rabjainak. Bárki elküldheti a dragoste@e-tineret.ro címre formába öntött szerelmes szavait. Teheti írásban, akár prózában, akár versben, de kifejezheti képekben (fotón vagy filmen), illetve hangokban (fantáziától függően). A legszebb alkotásokért romantikus vacsorát, tengerparti üdülést, operabérletet és pénzjutalmat lehet nyerni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását