2024. április 25. - Márk

Szatmári asztal a múzeumok éjszakáján

Reneszánsz kandallók, Firenzéből hozatott eredeti bútorok, kőfaragványok, gobelinek és porcelánok mellett az a "szatmári asztal" is látható lesz szombaton a füzérradványi Károlyi-kastélyban, amelyen 1711-ben aláírták a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatm
2008. június 18. szerda 17:16 - Hírextra
A XVII. századi műemlék épületben szombattól tárják a közönség elé azokat a bútorokat, porcelánokat, trófeákat és festményeket, amelyeket a Fóti Károlyiak Alapítvány adományozott a kastélynak.

Mint azt Károlyi László gróf, a fóti alapítvány igazgatója az MTI-nek felidézte, 1994-ben települt vissza Magyarországra Angliából, és 1996-ban sikerült megtalálnia és restauráltatnia néhány eltűntnek hitt bútort, köztük a "szatmári aszalt", amelyre a sátoraljaújhelyi kórház pincéjében bukkant.

A füzérradványi kastélyban, amely 1948-ig szállóként, az államosítást követően pedig 1991-ig tüdőszanatóriumként működött, a híres asztalon kívül szófát, karosszékeket, porcelántányérokat, trófeákat és két képet, Károlyi Viktorné Széchényi Ilona emigrációban festett alkotásait láthatja szombattól az alapítványnak köszönhetően a közönség.
Károlyi László megjegyezte: azt tervezi, hogy ha a kastély felújítása teljesen befejeződik, egy teremben, mint házi múzeumban bemutatják a Fóti Károlyi Alapítvány tevékenységét, és kiállítják a család régi, Fóton őrzött tárgyait.

A kastélyban, amelynek jelenleg egyharmada látogatható, Nagy Judit gobelinművész 25 gobelintervét, a Szőlőkoszorú madarakkal című, nagyméretű falikárpitját is kiállítják, valamint Ünnepi asztal címmel egy "objektet" is készít a művész.

Nagy Judit a távirati irodának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a falikárpit "kastély-műfaj". Mint megjegyezte, örül, hogy a szerencsi OTP fiók tulajdonában levő nagy gobelinjét kölcsön adták a kiállításra Füzérradványnak.

Ünnepi asztal című "objektjéről" szólva elmondta, hogy azt a reneszánsz jegyében készíti el. Saját textiljeiből csipkés, földig érő damaszttal terít meg, növényekből vörös szalaggal átkötött reneszánsz kötegeket készít, preparált fácánnal, ölyvvel, sassal és más madarakkal díszíti az asztalt. A kiállítás-megnyitón nagy tálakban gyümölcsöket, süteményeket helyez majd el a műben, onnan kínálják a vendégeket. Később műanyagra cseréli a gyümölcsöket, hiszen a kiállítás novemberig áll majd - tette hozzá.
Az egykor a Károlyiak tulajdonában álló Hollóházi Porcelánmanufaktúra a Hollóházi Porcelánmúzeummal közös tárlattal jelentkezik: 22 személyes, vadászjeleneteket ábrázoló, kézzel festett étkészletet láthatnak a kastélyban az érdeklődők. Bemutatják Pálfi József A hollóházi porcelán című könyvét is.

A Károlyi-kastélybeli programokról szólva Kapuszta Gabriella létesítmény-felelős az MTI-nek elmondta, hogy a kastély és a most nyíló kiállítások november 5-ig lesznek nyitva, a Múzeumok éjszakáján azonban gyertyás tárlatvezetést is tartanak.

Az épület és a kiállítások mellett megtekinthető a ritka növényeket rejtő, 15 hektáros gyönyörű park is, amely 1975 óta természetvédelmi terület - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását