2024. április 23. - Béla

Jogosítványok jogosulatlanoknak

Jogosulatlanoknak adtak jogosítványokat, s e jogtalan cselekedetük miatt bilincs kattant csuklójukon - így foglalható össze annak a botránynak a története, amely ezekben a napokban dagad Romániában.
2008. június 18. szerda 08:12 - Hírextra
Argesben ugyanis vasárnapra virradóra a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezett tizenhét személyt azzal a gyanúval, hogy a gépjárművezetői engedélyek kiadásával foglalkozó állami hivatal alkalmazottaiként olyan embereknek adtak ki jogosítványokat, akik nem is vizsgáztak. Mindezt természetesen pénzért tették, valószínűleg nem is kevésért, hiszen a nyomozás eredménye szerint négyezer "potya" jogosítványról van szó. Vasárnap a hatóságok további három embert vettek őrizetbe Pitestiben.

Kedden újabb botrányos hírt közöltek ugyanebben a témában, eszerint az Arad megyei rendőrparancsnokság egy altisztje ellen is büntetőjogi vizsgálatot indítottak. Állítólag 450 eurót kért egy személytől cserébe azért, hogy "közbenjárjon" kollégáinál, könnyítsék meg az engedély kiadását az illetőnek.

Mindkét esetben tervszerűen működő hálózatot sejtenek a korrupcióellenes ügyészek. Vedea városban egy pap is "lelkes" részese volt a jogosítványok illegális, "üzemszerű" kiadásának. A lelkek pásztora ugyanis előnyben részesítette a gyarló földi javakat, több mint tízezer eurót rakva zsebre, amiért közvetített a korrumpálók és a korrumpáltak között.

Romániában amúgy is a korrupció elleni harc szerepel az európai uniós csatlakozás utáni időszak legfőbb feladataként, de ez a mostani ügy még nagyobb veszélyeket rejt magában, hiszen az országban nagyon sok a közúti baleset, sokan jogosítvány birtokában sem látszanak uralkodni négykerekű járművük felett.

Emellett a vezetési fegyelemmel is baj van. A kedden közzétett statisztikák szerint csupán Bukarestben a közlekedési rendőrök az idén több mint 160 ezer pénzbírságot róttak ki. A legfőbb kihágások között a biztonsági öv "elhanyagolása" szerepel, akárcsak az elsőbbség meg nem adása, a szabálytalan megállás és irányváltoztatás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását