2024. április 20. - Tivadar

Ciki: meghibásodott érettségi szoftver

A szakemberek szerdán délután öt óra után kijavították azt az informatikai hibát, ami az érettségi dokumentumok előállítását segítő szoftverben keletkezett - közölte az Educatio Kht. az MTI-vel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a m
2008. június 18. szerda 18:55 - Hírextra
Az MTI kora délután középiskolai forrásból értesült arról, hogy meghibásodott az érettségi dokumentumok kiállítását szolgáló informatikai rendszer. Ez azokat az intézményeket érinthette, amelyekben szerdán befejeződnek a középszintű érettségi szóbelik és ekkor adnák ki a bizonyítványokat.

Az oktatási tárca sajtóirodája megerősítette az MTI értesülését, közlése szerint az Educatio Kht. szoftvere hibásodott meg, de nem történik jogsértés, ha nem adják ki szerdán az érettségi bizonyítványokat.

Az informatikai rendszer segítségével állítják ki az érettségi törzslapokat - mondta el egy, a neve elhallgatását kérő iskolaigazgató. Mielőtt a bizonyítványt kiosztják a diákoknak, a törzslapot, magát a bizonyítványt és az egyéb adminisztrációban szereplő jegyeket össze kell olvasni és hitelesíteni kell. Ha az adatokat nem lehet bevinni a rendszerbe, majd a törzslapokat kinyomtatni, akkor nem tudják vállalni a bizonyítvány hitelességét. Hozzátette: a rendszer a nap folyamán többször is lefagyott, majd újraindult.

Az Educatio Kht. az eset kapcsán annyit közölt az MTI-vel: az iskoláknak a vizsgaeredményeket elektronikus formában kell rögzíteniük. Az e célra szolgáló informatikai rendszer átmeneti zavara miatt azonban a rögzítés lelassult.

Az érettségi vizsgaszabályzat nem tartalmaz olyan rendelkezést, aminek alapján az érettségi bizonyítvány kiadásának a vizsga napján meg kell történnie, így nem követ el jogszabálysértést az az iskola, amely nem azon a napon adja át az érettségi bizonyítványt a sikeres vizsgázónak - tartalmazza a tárca háttérintézményének közleménye.

"A mai nap a szóbeli érettségi vizsgák megszervezése zavartalan volt. A vizsgázók meghallgatása, tudásának értékelése, vizsgaeredményének megállapítása a hatályos vizsgaszabályzat szerint megtörtént. A vizsgáztatók az érettségi vizsgát zavartalanul lebonyolíthatták" - írták.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az MTI-nek azt mondta, a szakszervezethez vidéki intézményekből érkezett visszajelzések szerint a meghibásodás jelentős galibát okozott, diákokat kellett várakoztatni emiatt az iskolákban.

Az érdekvédő szerint nagyon fontos lenne, hogy ilyen esetekben legyen egy tartalékszoftver, amit működésbe lehet állítani. Megjegyezte: nagyobb felelősséggel kellene tekinteni a közoktatási intézményekre a tanév elejétől a végéig.

A szóbeli érettségi vizsgák június 5-én kezdődtek. A diákok június 11-ig emelt szinten adtak számot tudásukról, a középszintű szóbeliket június 16. és június 27. között tartják.

Az idén 124.415 vizsgázó jelentkezett érettségire, néhány kivételtől eltekintve mindannyian tesznek szóbeli vizsgát. Középszinten 1.134 középiskolában szerveznek szóbeli érettségit, a diákok 3.388 bizottság előtt felelnek. Az Oktatási Hivatal 181 vizsgahelyszínen tart emelt szintű szóbeli vizsgát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását