2024. április 24. - György

Budapest lett az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye

A ma megszületett brüsszeli döntés értelmében a magyar főváros ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyének. Az EIT az európai innováció középpontja lesz: feladata az Unió tudományos életének irányítása, a kutatás-fejlesztés
2008. június 18. szerda 21:44 - Hírextra
A koordinációs központ működése valószínűleg jelentős vonzerőt jelent majd a kutatásban és fejlesztésben érdekelt tőke számára, a hozzáadott érték arányának növelésével erősíti majd Magyarország versenyképességét, és működésével még tovább élénkülhet a hazai konferenciaturizmus. Az uniós intézmény székhelyének elnyerése jelentős szakmai és diplomáciai siker a magyar kormány és az egész nemzet számára.

A pályázat győzelme a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti. Büszkeséggel tölt el, hogy a döntés egy példátlan nemzeti összefogás eredményeképpen született.

Az elmúlt évben rendkívül intenzív lobbitevékenységet folytattunk a magyar pályázat sikeréért. Külön köszönöm a segítséget Kákosy Csaba és Bajnai Gordon gazdasági minisztereknek, Göncz Kinga miniszter asszonynak, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég leköszönt és most megválasztott elnökeinek, Vizy E. Szilveszter és Pálinkás József elnök uraknak, Budapest városvezetésének, valamint a magyar tudományos élet és az üzleti szféra több magas rangú képviselőjének. Törekvéseinket pártállástól függetlenül támogatták az Európai Parlament magyar képviselői is.
Hálával és köszönettel tartozom nekik az aktív támogatásért, az újabb magyar sikernek így mindannyian részesei lettünk.

A közös munka eredményeképpen az Európai Innovációs és Technológiai Intézet közvetlenül segíti majd a hazai oktatói-, kutatói-vállalkozói közösségek részvételét az uniós tudásközösségekben. Az első kézből származó információk, a szorosabb személyes kapcsolatok jelentősen hozzájárulhatnak az európai és a magyarországi kutatóhelyek és vállalatok további fejlődéséhez. A központ megkönnyítheti csatlakozásunkat a jelentősebb európai kutatási, ipari projektekhez és javítja esélyeinket a kutatást és fejlesztést igénylő beruházások elnyerésében is.

A brüsszeli döntéssel hatalmas lépést tettünk közös nemzeti célunk elérése, a tudásalapú társadalom és a fejlett Magyarország megteremtése felé.

Gyurcsány Ferenc

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

Kiadó: Kormányszóvivői Iroda
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását