2024. április 29. - Péter

Az evangélikusok is éjszakáznak

Az Evangélikus Országos Múzeum először csatlakozik a Múzeumok éjszakájához; szombaton különleges Bibliákból nyíló tárlattal, "pincébe űzött" tárgyakból összeállított egyéjszakás kiállítással, Biblia-maratonnal és koncertekkel várják a fővárosi Deák térre
2008. június 18. szerda 21:23 - Hírextra
Kertész Botond, a közgyűjtemény muzeológusa az MTI-nek elmondta, hogy a Biblia évéhez kapcsolódóan különleges Bibliákból nyílik kiállítás, ahol megtekinthető lesz a Vizsolyi Biblia egy eredeti példánya, a szlovákiai evangélikusok első anyanyelvi fordítású Bibliája, Illyés Gyula író saját bejegyzésekkel ellátott példánya, és Berzsenyi Dániel költő Szentírása.

A múzeum épületében hajnali 2 óráig tekinthetik meg a látogatók állandó kiállításukat Evangélikusság a magyar kultúrában címmel, amihez tárlatvezetést is adnak. És láték című időszaki kiállításukon Karátson Gábor akvarelljeit mutatják be, amelyek a Jelenések könyvének egyes epizódjait dolgozzák fel.

A múzeum pincéjében Tárlat egy éjszakára: Érték(t)rend, avagy pincébe űzött tárgyak címmel nyílik egy mindössze egyéjszakás kiállítás, ami a népi vallásosság és az egyházi művészet különleges tárgyait gyűjti össze. Itt megtalálható lesz például egy Luther Márton-zokni, amelynek felirata a teológus elhíresült mondása: "Itt állok, másként nem tehetek". Emellett Luther-sör és Luther-bor címkéket is kiállítanak - mutatott rá a muzeológus.

Hozzátette, hogy ugyanitt katolikus kegytárgyakat is bemutatnak az ökumenizmus jegyében, porcelánangyal-sorozatoktól kezdve Leonardo da Vinci festménye, az Utolsó vacsora képeslap-ábrázolásáig.

Mint megjegyezte, a tárgyakat nézve az a céljuk, hogy a látogatókban felvetődjön a kérdés: létezik-e az "esztétikai Gonosz"?

A kiállítások mellett azonban számos más programmal is várják az érdeklődőket. A Deák téri evangélikus templom udvarán a Bibliáról tartanak pódiumbeszélgetést Karátson Gábor író, festő, Kelemen Katalin, az ország egyetlen női rabbija, Kroó Norbert fizikus, az MTA alelnöke valamint Mezey Katalin költő részvételével. A beszélgetés moderátora Bence Imre evangélikus esperes lesz - tette hozzá.

A zenei programok közül a Szászvárosi Sándor által vezetett Custos Consort gambaegyüttes reneszánsz és barokk koncertjét és Róka Szabolcs kobozzal kísért fellépését emelte ki, utóbbi a szekszárdi borkóstolóhoz szolgáltatja a bordalokat. A bort Halász János borász pincéjéből hozzák, a palackokon pedig "Biblia éve" feliratú címkék lesznek olvashatók.

A Deák téri evangélikus templomban este hattól éjfélig orgonazenével kísért Biblia-maratont is tartanak, ahol tematikus bontásban a szeretetről, a Szentháromságról, a teremtésről és a megváltásról olvas fel részleteket a Szentírásból többek között Kondorosy Ferenc kormánybiztos, Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Földes László (Hobo), Kovács Ákos, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos zenészek, Bánffy György színművész, Jánosi Csaba válogatott jégkorongozó, Levente Péter előadóművész és Süveges Gergő híradós.

Kertész Botond arról is beszámolt, hogy a Deák térről indulnak majd az éjszakai, múzeumlátogató buszjáratok, így az érdeklődők innen könnyűszerrel eljuthatnak a többi rendezvényre is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását