2024. április 18. - Andrea, Ilma

Szepessy visszautasítja a vádakat

Sértőnek nevezte és visszautasította Monok polgármestere kedden a kisebbségi ombudsman jelentésének egyes kifejezéseit, például a "szalonrasszizmust". Szepessy Zsolt, a település független polgármestere keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: nem ért egyet
2008. június 17. kedd 17:29 - Hírextra

Nem akarnak és nem is akartak kényszermunkát bevezetni Monokon, céltudatosan inkább arra törekedtek - az emberek jó érzésére apellálva -, hogy a helyiek dolgozzanak a településért.
    

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív a monoki és a községhez csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik. Kállai Ernő kedden nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a település példáját követve Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzata rendeleteiben nem csak tudatosan sért törvényt, de felvetődik a közvetett diszkrimináció lehetősége is.
    

Monok polgármestere a megállapításokra reagálva azt mondta: a segélyből élők nagy többsége tisztában van azzal, hogy adófizetők pénzéből kapja a juttatásokat, és ezért cserébe ő is tenni akar. "Nem akarnak ingyen élők lenni" - fűzte hozzá.
    

Szepessy Zsolt sajtótájékoztatóján a falu roma lakói közül mintegy tizenöten részt vettek. Újságírói kérdésekre azt mondták: soha nem tapasztaltak kirekesztést Monokon, támogatják a képviselő-testület döntését, egyetértenek azzal.
   

 A polgármester annak a véleményének adott hangot, hogy a vidéket kellene a döntéshozóknak erősíteniük. Kiemelte, mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ebből a kérdésből még csak véletlenül se legyen romaügy, hozzátéve: nem ért egyet az ombudsmani jelentéssel, szerinte az olyan mondanivalót sugall, ami rossz példát mutat.
   

 Szepessy Zsolt közölte: nem állt szándékában sem neki, sem a helyi képviselőknek a cigányságot bűnbakként kezelni, soha nem volt problémája a kisebbséggel. Véleménye szerint a mostani segélyezési forma csak konzerválja és újratermeli a romák mélyszegénységét is.
   

 Úgy fogalmazott: sajnálja, hogy a kisebbségi ombudsman egy ilyen horderejű ügyben Budapestről alkotta meg véleményét, nem tette tiszteletét Monokon, hogy helyben szerezzen tapasztalatokat. Megjegyezte, a helyi romák valós problémáit helyben kézzel fogható segítség formájában oldják meg, szerinte többet tettek a romákért, mint amennyit mások országos szinten.  
  

  Szepessy Zsolt közölte: eljuttatja az ombudsmannak a korábban írt levelét, emellett az elhangzottakra is írásban kíván majd reagálni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Csermanek János
2008. június 18. 12:48
A működik az hosszú ű! :P
És mi lesz a fő kártyátokkal, miszerint Orbán = Orsós? Ne legyetek ilyen kicsinyesek wazze! :P
gonosz maci
2008. június 18. 07:42
Ez a módszer az általunk annyira imádott Erdélyben teljesen bevett szokás - és müködik a rendszer!!!. Segély csak annak jár, aki fel tud mutatni bizonyos számu munkanapot évente. És a segély nem pénzben jár, hanem természetben.
Orbán csak azért tiltakozik ellene, mert még soha életében nem végzett kétkezi munkát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását