2024. május 14. - Bonifác

Múzeumok éjszakája vidéken is

Nagykanizsán az inka és indiai kultúra, Keszthelyen a balatoni halászat és borászat, Zalaegerszegen pedig az "örökéletű" farmer lesz a központi témája a szombati Múzeumok éjszakája programsorozatnak - mondta Kostyál László művészettörténész keddi sajtótáj
2008. június 17. kedd 15:50 - Hírextra

Hozzátette: az év leghosszabb éjszakáján valamennyi múzeum közvetlenebb és változatosabb formában fogadja a látogatókat. Olyan programokat - hangversenyeket, kézműves foglalkozásokat - is megrendeznek, amelyek csak tágabb értelemben tartoznak a múzeumokhoz. A kiállítások tárlatvezetéssel lesznek megtekinthetők, a restaurátorok pedig munkabemutatókat tartanak eddig zárt ajtók mögött végzett tevékenységükről.

Nagykanizsán a Thúry György Múzeum udvara ezen az éjszakán az inka udvar elnevezést kapja: A Nap fiai egykor és ma - az inkák tündöklése és bukása címmel nyílik időszaki kiállítás. A Halis István Városi Könyvtár inka olvasótáborral, mozgókönyvtári szolgáltatással vesz részt a rendezvényen. A kézműves foglalkozásokon a gyermekek indián viseleti tárgyakat, inka fejdíszeket, pánsípokat, a Los Andinos együttes tagjainak segítségével pedig indián totemállatokat és címerállatokat is készíthetnek. Keresd az inkák kincsét! címmel kincskereső kalandtúrát is rendeznek.

Kőfalvi Csilla, a Magyar Plakátház igazgatója elmondta: a kiskastélyban és a Magyar Plakátházban első alkalommal láthatnak válogatást az érdeklődök azokból a festményekből, amelyeket végrendeletében Brunner Erzsébet festőművész szülővárosára, Nagykanizsára hagyott.

A Két zarándok címmel Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet életművét reprezentáló tárlat nyílik, kalandos életútjukat pedig fotókiállítás keretében mutatják be. India misztikus világát a Calcutta trió zenéjével, valamint bengáli teaházzal idézik meg.

Kőfalvi Csilla elmondta: a Brunner-képek "ellensúlyozásaképpen" ugyancsak a múzeumok éjszakáján mutatják be A csend festője címmel Z. Soós István csendéletet, zsánereket, és természeti tájképeket ábrázoló alkotásait.

Kostyál László a keszthelyi programok ismertetésekor elmondta: ugyan mind a négy intézmény - a Balatoni Múzeum, a Georgikon Múzeum, a Mikus Galéria, valamint a Rádió és Televízió Múzeum is - külön-külön programmal készül, de egységes belépőjeggyel lesznek látogathatók, a helyszínek között kisvárosi buszjárat segíti majd a közlekedést.

A Balatoni Múzeumban a Zsákmány című vándorkiállításon a halászat hagyományos és modern kellékeit mutatják be. A látogatók a Cserszegi asszonykórus bordalait hallgatva megkóstolhatják a balatoni borokat, majd ezt követően megnézhetik a Balatoni Borbarát Hölgyek barokk táncát.
Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban az Örökéletű farmer című kiállításhoz kapcsolódnak a programok. A múzeumkertben a Kelemen testvérek - a farmer-korszak magyarországi idejére - a hetvenes, nyolcvanas évekre jellemző népszerű zenéket játszanak - tette hozzá a művészettörténész.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását