2024. április 19. - Emma

Kortárs művészek dekorálhatnak Pozsonyban

Még szombatig várja az új szlovákiai magyar nagykövetség szobáinak falára szánt szlovákiai kortárs képzőművészeti alkotásokat a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet. A cél az, hogy a nagykövetség galériaként is működhessen.
2008. július 1. kedd 07:42 - Hírextra
Krasztev Péter, a pozsonyi intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy az új nagykövetségi épületet ősszel adják át a Várhegyen, s a pályázat célja az volt, hogy ne turisztikai plakátok, hanem szlovákiai kortárs művészek díszítsék a hivatali termeket, és a nagykövetség ezáltal egyfajta galériaként működhetne, mintegy újabb piacot nyújtva a képzőművészet kedvelőinek.

Pályázhat minden olyan szlovák állampolgár, aki úgy érzi, hogy köze van a magyar kultúrához, akinek felsőfokú képzőművészeti végzettsége van, felsőfokú művészeti oktatási intézmény hallgatója, vagy elismert művészeti-szakmai szövetség tagja. Személyenként három alkotást adhat be a pályázó rövid, magyar nyelvű szakmai önéletrajz kíséretében.

A bírálóbizottság tagjai: Heizer Antal nagykövet, Hushegyi Gábor, a Szlovákiai Magyar Múzeum kurátora, Ivan Gerát, a Szlovák Művészettörténeti Intézet igazgatója, Krasztev Péter, a pozsonyi magyar intézet igazgatója, Hajdu István, a Balkon című folyóirat főszerkesztője és Szabó-Cseke Tímea, a Komáromi Múzeum igazgatóhelyettese.

A kiválasztott alkotásokat kiállítják a budapesti Millenáris park Piros-Fekete Galériájában július 30. és augusztus 14. között. A két hét alatt szponzorok vásárolhatnak a kiállított művekből. Ezeket a képeket ajándékba adják, vagy határozatlan időre kölcsönadják a pozsonyi magyar nagykövetségnek - tette hozzá Krasztev Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását