2024. április 24. - György

Indul a Klassz Zenei Iroda

A Hungarofest Kht.-n belül létrehozott Klassz Zenei Iroda nagy komolyzenei évadokat, fesztiválokat, ösztöndíjakat koordinál majd, "másképpen", azaz új módszerekkel, nagyobb kreativitással - jelentette be Rubovszky Rita, a kht. vezetője.
2008. június 17. kedd 15:47 - Hírextra
Erdődy Orsolya, a Klassz Zenei Iroda vezetője, aki tavaly a németországi magyar évad, az Ungarischer Akzent programját vezette, kiemelte: "most még úgy látszik, mintha minden a legnagyobb rendben volna, de ha nem változtatunk, 10-15 év múlva kiürülhetnek a komolyzenei koncerttermek".

Ezt a helyzetet akarják megelőzni azzal, hogy igyekszenek a fiatalokat megszólítani. Az iroda minden évben ösztöndíjakat ad majd ki, hogy a közönség fiatalítása mellett segítse egy fiatal előadói, illetve kulturális menedzser generáció felnövekedését is - mutatott rá Erdődy Orsolya.
A nagy komolyzenei évadok tervező-szervező munkáját sokkal előbb kezdik, mint korábban - mondta el az iroda vezetője, hozzátéve, hogy az ő feladatuk lesz 2009-ben a Haydn-, 2010-ben az Erkel- és Mahler-, 2011-ben pedig a Liszt-évad megrendezése.

A 2009-es esztendő teljes egészében Joseph Haydné. A zeneszerző halálának kétszázadik évfordulóján több mint 250 eseményt, fesztiválokat, kiállításokat és szakmai összejöveteleket tartanak, és ezeket mind a Klassz Zenei Iroda koordinálja. A részletes programot ősszel hozzák nyilvánosságra.

Idei programsorozatukat közösen szervezik a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával, melynek igazgatója, Varga Kálmán az MTI kérdésére elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési terv kiemelt projektjei között, a Nyugat-Dunántúli Regionális Tanácsnak juttatott keretből az Eszterháza Közép-Európai Kulturális Központ számára négymilliárd forintot különítettek el.

Ezt az összeget bizonyosan nem költhetik el a Haydn-évad kezdetéig, hiszen számos fontos régészeti és a restaurálási kérdést kell még megválaszolni. Azonban a kastélyt már most újszerűen tudják bemutatni a látogatóknak, a közösségi terek, például a Sala Terrena vagy a díszterem várhatóan teljes pompájában várja 2009-ben a Haydn-ünnepekre érkezőket.

Varga Kálmán beszámolt arról is, hogy a Kastélykoncertek Eszterházán sorozatban a magyar Versailles-ként is emlegetett lenyűgöző palotában 37 koncertet rendeznek július 4. és szeptember 14. között.

Elhangzott, hogy többek közt fellép a Zemlinsky Quartet, az Artis Quartet, Steven Stubbs lant- és gitárművész, Simon Standage brit hegedűművész, a Budapesti Vonósok, Jandó Jenő, Fenyő László, a fiatal de ígéretes Accord Kvartett, Alexej Ljubimov, és a Festetics Vonósnégyes.

A szinte házigazdának számító Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője, Vashegyi György elmondta, hogy a tíz éve elindított nyárvégi fesztiváljukon jövőre fejezik be Haydn valamennyi miséjének és szimfóniájának megszólaltatását. Mint ismeretes, Haydn 104 szimfóniájából mintegy nyolcvanat az Esterházyak szolgálatában, javarészt Eszterházán illetve Kismartonban (Eisenstadt) komponált. Itt csiszolta ki a négy tételes (gyors-lassú-menüett-gyors) műformát.

Vashegyi György hozzátette, hogy a zenekar idén is historikus hangszereken és ugyanabban a létszámban játssza a szimfóniákat, ahogy Haydn elit zenekarával elhangzottak. A misék közül a Paukenmessét adják elő a fertőszentmiklósi templomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását