2024. április 16. - Csongor

Szervátültetés után nem kell gyógyszer?

A szervátültetésen átesett betegek egy új eljárás eredményeként remélhetik, hogy egyáltalán nem kell - vagy csak nagyon kis mennyiségben - kilökődésgátló gyógyszereket szedniük életük végéig. A forradalmian újszerű laboratóriumi technikát és annak első er
2008. augusztus 11. hétfő 12:50 - Hírextra
A beültetett szervvel élő betegek élethossziglan többféle erélyes gyógyszerre szorulnak, amelyek gyengítik szervezetük védekezőrendszerét, nehogy az kilökje a más testéből származó szöveteket. E készítményeknek azonban mellékhatásai is lehetnek és mégis előfordul, hogy hosszú távon mégsem akadályozzák meg a kilökődést.

A Schleswig-holstein-i Egyetem kutatócsoportja Fred Fandrich vezetésével olyan módszert dolgozott ki, amellyel egyénire alakított immunsejteket lehet előállítani. Ezeket a sejteket aztán infúzió útján a szervbeültetésre váró egyének vérkeringésébe juttatják.

A szervbeültetésre váró páciens véréből emelik ki a külső támadások ellen harcolni képes fehérvérsejteket, majd ezeket a sejteket bonyolult eljárás során összehozzák a szervadományozó sejteivel. Az így módosított sejtek gátolni tudják azt a folyamatot, amely elindítja a transzplantált szerv kilökődését, ugyanakkor segítik azoknak az immunsejteknek a működését, amelyek kedvező szerepet játszanak a kilökődés gátlásában.

A James A. Hutchinson vezette munkacsoport 12 betegbe ültetett be halott emberekből származó vesét. A betegeket a vesebeültetés után az eddig alkalmazott gyógyszerek mellett módosított sejtkezeléssel is kezelték. A 12 betegből tíz a korábban szükséges immunrendszer-gyengítő medicinákból lényegesen kisebb adagra szorult. Öt olyan beteget is vizsgáltak, akik élő donortól kapták a beültetett vesét. Ők már a műtét előtt kaptak különleges sejtkezelést. A transzplantáció után közülük egynek már nem is volt szüksége gyógyszerekre, másik három beteg pedig szintén enyhébb gyógyszeres kezelésre szorult.

"Megfigyeléseink még nem elégségesek ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítsák: a különleges sejtek védenek a kilökődés ellen, de az eredmények biztatóak" - mondotta Hutchinson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását