2024. április 27. - Zita

Jó ötlet volt két magyar pártot indítani Erdélyben?

Eltérően értékelik a magyarországi politikai erők a romániai helyhatósági választások eredményét. Megoszlanak a vélemények arról, jót tett-e a romániai magyar képviseletnek, hogy két magyar párt versengett egymással.
2008. június 17. kedd 17:21 - Hírextra

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára az MTI-nek kiemelte, hogy az eredmények igazolták az előzetes várakozásokat: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) összességében a magyar szavazatok 80-85 százalékát, a Magyar Polgári Párt (MPP) a voksok 15 százalékát kapta. Érvényesült az etnikai tömbök közötti "átjárás" is: Szatmárnémetiben például úgy tudott nyerni a magyar jelölt, hogy ott nem a magyarok vannak többségben, Kolozsváron pedig a szavazók kétharmada erősítette meg tisztségében a korábbi román polgármestert - tette hozzá.

Az egyébként magyar szempontból jónak tekinthető eredmények azt mutatják, hogy kiélezett helyzetekben - ahol néhány szavazaton múlt a magyar képviselet - nem segítette a magyarságot az, hogy egymás ellen indult az RMDSZ és az MPP. Összességében sem javított a vetélkedés a magyarság képviseletén, nem sikerült több funkciót és pozíciót szerezni - mondta a szakállamtitkár.

Nagyon nehéz megmondani, hogy az RMDSZ és az MPP esetleges együttműködése a következő választásokon magasabb részvételt eredményezne-e - fűzte hozzá Gémesi Ferenc.
Kozma József, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának szocialista alelnöke az MTI-nek azt mondta: az erdélyi magyarság felelősen döntött, amikor ellen tudott állni a magyarság megosztását közvetítő rossz magyarországi mintának, a magyarság képviseletének szintje a négy évvel ezelőttivel összevetve alapvetően megmaradt.

A MSZP-s politikus szerint a "magyar-magyar küzdelemből" fölényesen az RMDSZ került ki győztesen, hiszen csaknem ötször annyi szavazatot kapott, mint a Magyar Polgári Párt.
Kozma József úgy vélte: a közelgő romániai parlamenti választásokat illetően kulcsfontosságú az erdélyi magyarság egysége.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, a külügyi bizottság elnöke szerint a magyarság szempontjából összességében jó eredmény született, sikerült megtartani a fontosabb pozíciókat, és ha együtt számoljuk a két magyar párt eredményét, akkor még növekedett is a magyarság pozícióinak száma.
A külügyi bizottság elnöke úgy látja, hogy ezen a választáson a demokrácia is győzött, mert míg négy évvel ezelőtt "antidemokratikus adminisztratív" módon még meghiúsították az alternatív magyar párt indulását, most indulhatott a Magyar Polgári Párt.
"A demokrácia a kisebbségi magyarságnak is jár" - jelentette ki a politikus arra reagálva, hogy korábban az MSZP, az MDF és az RMDSZ is helytelenítette, hogy a Fidesz a Magyar Polgári Párt mellett kampányolt.

Csapody Miklós, az MDF szakpolitikusa szerint a kampány és a választások eredménye is azt mutatta, hogy egy kisebbségi társadalomban a megosztottság nem hozhat sikert. Ez vezetett a rendkívül alacsony részvételi arányhoz, amely fokozta a román pártok sikerét - tette hozzá.
Elsősorban a Fidesz által kezdeményezett '"magyarországi pártpolitikai export" eredménye, hogy az RMDSZ és az MPP együttesen is kevesebb szavazatot kapott, mint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyedül négy éve - húzta alá Csapody Miklós.

A politikus szerint a végeredmény nem rossz a romániai magyarság szempontjából, de szerényebb, mint amelyet el lehetett volna érni.
A történtek azt mutatják, hogy a következő választásokon a két romániai magyar erőnek konzultálnia kell egymással - mondta Csapody Miklós.

Eörsi Mátyás liberális politikus szerint azért kapott összességében is kevesebb szavazatot az RMDSZ és az MPP, mert a közöttük lévő széthúzás nem tette vonzóvá ezeket a pártokat, és sok magyar mérsékeltnek tartott román pártokra voksolt.

A politikus szerint a megosztás politikája gyengítette a magyar képviseletet.
Egyetért azzal, hogy kisebbségben is indokolt a többpártrendszer, ugyanakkor szerinte pragmatikus szemléletre van szükség ahhoz, hogy az érdekeiket hatékonyan tudják képviselni. A több politikai erő mellett is szólnak érvek, de ez azzal a veszéllyel is jár, hogy a kisebb közösségek esetében megszűnhet a képviselet - tette hozzá.
Eörsi Mátyás a két magyar párt megromlott kapcsolata miatt nem lát arra esélyt, hogy a következő választáson koalícióra lépjenek.

A hétfőn közzétett majdnem végleges eredmények szerint az RMDSZ-nek a június 1-jén és 15-én megrendezett választásokon összesen 184 polgármesteri széket sikerült szereznie, ami kettővel kevesebb a négy évvel ezelőtti eredményhez képest. Az MPP a választások első fordulójában elhódított hat polgármesteri székkel együtt összesen tizenegy településvezetői tisztséggel rendelkezik.

Az RMDSZ-nek összesen több mint 2200, az MPP-nek több mint félezer helyi és megyei szintű önkormányzati képviselője lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását