2024. május 2. - Zsigmond

Garfield harminc éves

Harminc éve született meg Garfield, a világ egyik legnépszerűbb képregényének hőse. A Jim Davis rajzolta, néhány képből álló történetek közül az első egyszerre 41 amerikai újságban jelent meg harminc éve, s bár néhány hét után abba akarták hagyni, a közön
2008. június 17. kedd 12:52 - Hírextra

Garfield lusta, kövér, önző, narancssárga és sokban az emberekre hasonlító macska, aki így arról is meg van győződve, hogy ő a legokosabb lény a világon. Esze folyton az evésen jár, bősz ellensége a fogyókúrának, kedvenc időtöltése az alvás és gazdájának gyötrése. Szereti a lasagnét és a kávét, utálja a pókokat, a postásokat és a hétfői napot. Az egereket érdekes módon soha nem bántja, sőt különféle egyezségeket köt velük.

A képregény másik főszereplője Jon, a gazdi, az igazi vesztes: álmodozó, ügyetlen balek, a nőknél sosincs szerencséje, macskáját időnként fogyókúrára fogja, ha az már nem fér be az ajtón. A családhoz tartózik még Ubul, a kutya, Garfield gúnyolódásának első számú tárgya. A főhősöket Davis élő személyekről mintázta, Garfieldet például saját nagyapjáról nevezte el, aki állítólag nem csak jellemében, hanem testi felépítésében is hasonlított a macskára.

Jim Davis, a képregény szerzője azt nyilatkozta, hogy főhőséül azért választott macskát, mert kutyák már szép számmal szerepeltek ebben a műfajban, és ő nem szeret versenyezni. Nem is kellett neki: Garfield már 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfigura lett és csaknem ezer lapban volt látható. A Garfieldet kiadó lapok száma öt év múlva kétezerre, 2000-ben 2600-ra bővült világszerte, az olvasótábor negyedmilliárdosra tehető.

Garfield az idők során tizennégy rajzfilmben szerepelt, van honlapja az interneten és szobra több helyen, s hatalmas összegeket hoznak a hozzá kapcsolódó termékek - játékok, élelmiszerek, ajándéktárgyak. Kalandjait 2004-ben, majd 2006-ban játékfilmben is feldolgozták, Ubult igazi kutya "játszotta", a narancsszínű macskát számítógéppel varázsolták a szereplők közé. Jim Davis ma már csak a sztorikat írja és a vázlatokat veti papírra, ezeket az általa alapított cég (a Garfield-történetek kizárólagos kiadója) alkalmazottjai dolgozzák ki.

A siker titkára maga Davis sem tudja a választ, ő mindössze csak mindenkinek akar mondani valamit. Törekszik a közérthetőségre, ez azt is jelenti, hogy kerüli a szlenget és a szóvicceket. A képregényfőhős macska hazánkban is rendkívül népszerű, csaknem minden filmje eljutott Magyarországra, s 1990 óta havonta jelentkezik a magyar nyelvű Garfield magazin.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását