2024. május 14. - Bonifác

Angyali üdvözlet, Dankó Pista hegedűje, és az ország egyik legnagyobb harangja

Tíz helyszínen programok sokasága várja Szegeden szombaton, a Múzeumok éjszakáján az érdeklődőket; a Kultúrpalotában látható lesz Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című táblaképe, megszólal Dankó Pista hegedűje, kinyit a fellebbviteli főügyészség épülete.
2008. június 17. kedd 15:35 - Hírextra
Zombori István Csongrád megyei múzeumigazgató a rendezvényekről tartott keddi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a nagyközönség szombaton este csodálhatja meg a restaurálást követően első alkalommal Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című táblaképét a Móra-múzeum dísztermében. Ugyanitt újra látható lesz Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye, valamint Vágó Pál az 1879-es szegedi nagy árvíz pusztítását és Ferenc József látogatását megörökítő műve.

A múzeum kupolájában kamaratárlat nyílik a százötven esztendeje született cigányprímás, Dankó Pista relikviáiból. Kiállítják a zenész hegedűjét is, amely este tíz óra körül kikerül a vitrinből, s koncertje keretében meg is szólaltatja azt Frankie Látó dzsesszmuzsikus.

A Fekete házban díszsortűz nyitja a programokat, az érdeklődők pedig ingyenesen tekinthetik meg a helytörténeti kiállítóhely tárlatait.

Szombat éjszaka megnyitja kapuit a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség épülete is, itt a szegedi vár nemrégiben megtalált nyugati bástyájának maradványait mutatják majd be.

Este hétkor megszólalnak a fogadalmi templom harangjai, köztük a 86 mázsás Hősök harangja, amely az országban az egyik legnagyobb. Ezt követően Leányfalusi Vilmos, a kalocsai főszékesegyház orgonistája ad koncertet, majd bemutatják a dóm "bibliáját", vagyis a székesegyház falát díszítő festményeket. Megnyitják az altemplomot is, a dóm kilátójából pedig 46 méter magasból gyönyörködhetnek majd a látogatók az éjszakai Szeged panorámájában.

A Somogyi-könyvtárban a reneszánsz évhez kapcsolódóan a gyerekeket táncbemutató és tánctanítás várja. Erre az éjszakára a könyvtár gyűjteményéből tárlatot állítanak össze különleges és régi bibliákból, az 1879-es árvizet bemutató eredeti fényképekből és Dankó Pistához kapcsolódó ritkaságokból. Éjfélkor pedig látható lesz a Szegeden őrzött legrégebbi kódex, a Prágai Missale is.

Az ország egyik legszebb szecessziós épületében, a Reök-palotában környezetvédelmi kiállítás nyílik, a várkertben energiahatékonysági bemutatókat rendeznek, a vízügyi igazgatóság Vízügyi Történeti Emlékhelye pedig múzeumi körsétával és filmvetítéssel is várja a látogatókat.

A Múzeumok éjszakáján látogatható az egyetem pedagógusképző karának természettudományos gyűjteménye is, itt nemcsak Öveges professzor oktatást segítő diaképeit mutatják be, hanem az is megtudható, hogyan tanulták nagyszüleink a természetismeretet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását