2024. április 25. - Márk

TIT összefogás, új képzési programok

Pénzügyi ismereteket, vállalkozásszervezést, pályázatírási készségeket sajátíthatnak el a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) által a hátrányos helyzetű régiókban a Nem mondunk le senkiről! címmel indított új képzési program résztvevői - tájékoztat
2008. június 16. hétfő 12:49 - Hírextra

Ismertetése szerint a programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány pályázatán a TIT által a közelmúltban elnyert 25 milliós támogatásnak köszönhetően indítják, a tanfolyamok ingyenesek lesznek.

Szeretnénk kiegyenlíteni a különböző régiók közötti szakmai, tudásbeli különbségeket: az elmaradott térségek lakosságának akarunk segíteni. A képzési programot a TIT országos hálózatán keresztül valósítjuk meg, nekünk mindenütt vannak embereink, komoly tanfolyamaink" - mutatott rá Vizi E. Szilveszter, hozzátéve, hogy a társulat különböző tanfolyamain jelenleg mintegy félmillióan tanulnak.

Tájékoztatása szerint a TIT éves költségvetése közel 1,5 milliárd forint, ebből mindössze 40 millió forintot biztosít az állam.

"Ez elfogadhatatlanul alacsony összeg, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az egy életen át való tanulás ma kulcskérdés az Európai Unióban. A társadalomnak szüksége van továbbképzésre, átképzésre, mivel a XXI. században a tudásanyag ötévente megfeleződik. Ennek jegyében segíteni kell a társadalomnak a legújabb ismeretek megszerzésében, hiszen csak úgy őrizhetjük meg versenyképességünket, ha tudásunkat folyamatosan frissítjük. Ez a tevékenységünk fő üzenete" - emelte ki az akadémikus.

Ismertetése szerint a TIT-tanfolyamokon egyebek között komputerkezelésre, különböző kommunikációs technológiák elsajátítására oktatják a jelentkezőket, megkönnyítve ezzel bizonyos lakossági rétegek, az idősebb munkavállalók számára a munkavállalást.

"Felmérések szerint a magyar lakosság körében csupán 35-40 éves korig igazán elterjedt a komputer használata, az idősebb korosztálynál viszont nem. Bizonyos állásokat azonban, beleértve a közigazgatást vagy az egészségügyet, e nélkül ma már nem lehet betölteni, hiszen a számítógép az orvosi rendelő nélkülözhetetlen tartozékává vált. Azt a primitív, egyszerű technológiát oktatjuk, amely ezek használatához szükséges, erre nincs máshol lehetőség. Részben nagyon olcsón, részben pedig ingyen tartjuk ezeket a tanfolyamokat, vagyis lehetőségeket biztosítunk, növeljük az elhelyezkedés esélyét.

Szeretnénk a roma lakosság számára is indítani ilyen képzést" - mondta.
Az akadémikus kitért a TIT nyelvtanfolyamaira is, amelyek a szintén a társulat tevékenységének prioritásai közé tartozik. Magyarország az idegen nyelvek ismerete szempontjából a 27 uniós tagország közül a 26. helyen van, ami korunkban megengedhetetlen.

"Európában virtuálissá válnak az államhatárok, a gazdaság, a kereskedelem, a munkavállalás szempontjából nagyon fontos egy második nyelv legalább közepes társalgási szinten való elsajátítása. A Tudományos Ismereterjesztő Társulat TELC-programja keretében egész Európában érvényes nyelvvizsga-bizonyítvány szerezhető meg a három nagy világnyelvből - angolból, németből és franciából. Az összes többi szervezet nyelvvizsgabizonyítványa csupán Magyarországon érvényes, birtokosaiknak külföldön vizsgázniuk kell. Évente tanfolyamainkon 30 ezren tesznek sikeres nyelvvizsgát. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat ily módon segít behozni a Magyarországra jellemző elmaradást" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását