2024. április 26. - Ervin

Sziget huzavona

Érvényes szerződése van a Sziget Kft.-nek az idei évre és a következő két évre is a Sziget fesztivál megrendezésére, ezen a helyzeten pedig csak bírósági perben lehet változtatni - jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke hé
2008. június 16. hétfő 15:11 - Hírextra

A Főpolgármesteri Hivatal úgy reagált: Demszky Gábor csak azzal nem értett egyet, hogy a következő két évben is ellenszolgáltatás nélkül kapják meg a területet a szervezők, így az idei fesztivált nem érinti a döntés.

Ughy Attila elképesztő, megdöbbentő dolognak tartja azt, hogy a főpolgármester több mint egy hónappal azután jelezte kifogásait a kft. ingyenes közterület-használati engedélyével kapcsolatban, hogy a bizottság a főpolgármester kabinet irodájának javaslatára, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek együttes előterjesztésében egyhangú határozatban hozzájárult ahhoz, hogy a kft. újabb három évben megrendezheti a Sziget fesztivált.

A fideszes politikus szerint ha a főpolgármesternek az lett volna a szándéka, hogy a kft. ez évtől már ne kapjon ingyenes közterület-használatot, akkor a hivatala és a helyettesei benyújthattak volna egy ilyen javaslatot is a testület elé. A 11 fős bizottság három ellenzéki tagjának nincs érdemi lehetősége arra, hogy befolyásolja a döntéseket, a városvezetés bármilyen javaslata átmegy - jegyezte meg.

Ughy Attila úgy vélte, hogy a főpolgármester a szakbizottságra kívánja hárítani a felelősséget azért, hogy a hivatala és a helyettesei egy ilyen, a kft. számára idén is jelentős anyagi kedvezményt jelentő javaslatot fogadtattak el a testülettel.

Mint arról az MTI már a múlt héten hírt adott, a hatályos fővárosi rendelet alapján a kft.-nek 2,6 milliárd forint közterület-használati díjat kellene fizetnie idén, ha nem ingyenes használatra kapná a 620 ezer négyzetméternyi területet.

Az elnök közölte, hogy a bizottság szerdán tárgyal a főpolgármester leveléről, amelyben felfüggesztette a testület ingyenes közterület-használatról szóló határozatának végrehajtását.

Érdekességként említette, hogy a főpolgármester által megjelölt határozat száma egy másik kérelemre vonatkozik. Hozzátette, hogy a főpolgármester írásban megfogalmazott szándékát figyelembe véve a bizottság MSZP-SZDSZ többsége vagy visszavonja a korábbi döntést, vagy nem. Ez utóbbi esetben a Fővárosi Közgyűlés mondja majd ki a végső szót ez ügyben, de ettől még a kft.-vel kötött ingyenes közterület-használati szerződés érvényben marad - fűzte hozzá.

A Főpolgármesteri Hivatal MTI-nek elküldött közleményében az áll, hogy Demszky Gábor nem az idei rendezvény közterület-használatával nem értett egyet, hanem azzal, hogy a következő két évben is változatlan feltételek mellett, ellenszolgáltatás nélkül kapják meg a területet a szervezők. Hozzátéve: az idei fesztivált a döntés nem érinti, hiszen annak szervezése és a jegyek értékesítése már a főváros és a Sziget Kft. közötti tárgyalások megkezdése előtt elkezdődött.

A kommünikében az olvasható, hogy a főpolgármester azért függesztette fel a területhasználatra vonatkozó döntést, hogy a 2009-es és 2010-es rendezvényre már az új, készülő megállapodás feltételei vonatkozzanak.

A hivatal közlése szerint Budapest célja az, hogy a mintegy 2,6 milliárd forint értékű közterület-használatért cserébe a rendezvény szervezői hasonló nagyságrendű ellenszolgáltatásokat nyújtsanak.

Mint írják, ide tartozik a zöldfelületek fesztivál utáni rehabilitációja, a fesztivál higiénés körülményeinek fejlesztése, a parkolási körülmények javítása és az idegenforgalmi marketingben való szorosabb együttműködés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását