2024. április 27. - Zita

Ipari kémkedés

Nemcsak szabadalmi oltalom alatt álló termékeket tulajdonítottak el a Diagon Diagnosztikai Kft.-től, hanem egyéb szellemi alkotásokat is: gyártási folyamatok menetét, üzleti titkokat, beszállítói és üzleti partnerek listáit is - közölte a cég jogi képvise
2008. június 16. hétfő 16:23 - Hírextra
Emlékeztetett rá, a cég belső vizsgálata derített fényt arra, hogy az orvosi diagnosztikumokat gyártó-fejlesztő magyar cég korábbi műszaki igazgatója, illetve minőségügyi vezetője adatokat mentett le számítógépére. A Diagon ezt követően tett feljelentést a műszaki igazgató és a minőségügyi vezető ellen.

A vám- és pénzügyőrség múlt héten tudatta: négymilliárdos ipari kémkedés ("különösen nagy értékre elkövetett szerzői jogok megsértése") gyanújával nyomoznak; Sipos Jenő ezredes szerint a két gyanúsított a korábbi munkahelyén oltalom alá eső adatokat mentett le a számítógépes rendszerből, majd ezeket az információkat megpróbálta külföldre juttatni.

A vám- és pénzügyőrség nyomozó hatósága május 22-én egy magyar állampolgárt vett őrizetbe a Ferihegyi repülőtéren, a feltételezések szerint az Oroszországba induló géppel egykori munkaadójának konkurenséhez tartott, laptopjában több ezer szabadalmi oltalom alatt álló információval. Egy másik gyanúsítottat a lakóhelyén vettek őrizetbe. A két gyanúsítottal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

Dezső Antal arra kérdésre, miként számította ki a hatóság a négymilliárd forintos kárt, nem tudott válaszolni, de hangsúlyozta: a cég többmilliárd forintos forgalmú, a világ egyik elsőszámú reagnesgyártója. Felhívta a figyelmet arra, hogy milliárdos a piacvesztéssel veszélyeztetett érték, ha más is elkezdi gyártani ugyanazt, és ugyanebben az értékesítési régióban elkezdi értékesíteni.
Hozzátette: a Diagon mindent megtett, hogy az adatlopást megakadályozza, titoktartási nyilatkozatot írtak alá a vezetők, ezért mindenképpen felelősek azért, ha üzleti titkot eltulajdonítanak, továbbértékesítik.

A Hírszerző online portál korábban azt írta: a két gyanúsított a Diachem Kft.-nél helyezkedett el, amely szintén diagnosztikai reagenseket gyárt és forgalmaz. A Portfolio.hu értesülése szerint a két gyanúsítottat egy félig állami, félig magánkézben lévő orosz cég kereste meg új munkahelyén; az oroszok korábban éppen a Diagonnal együttműködésben akartak reagenst gyártani, de a tárgyalások tavaly ősszel sikertelenül zárultak.

A Portfolio.hu gazdasági portál értesülési szerint a Diagonnak nagyságrendileg egymilliárd forint árbevétele van évente hematológiai reagensek értékesítéséből. A lap a Hírszerzővel szemben úgy tudja, hogy a Diachem Kft. nem foglalkozik hematológiai reagens gyártásával.

A lap szerint a hematológiai reagenseket a világon közel száz cég készít. Ezek többsége szabadon gyártható, tehát szabadalommal nem védett termékekről van szó. A Portfolio.hu azt írta, hogy a hematológiai szabadalmak egyike sincs a Diagon tulajdonában, így nem lehet szó szabadalommal védett adatok eltulajdonításáról.

A Hírszerző szerint a Diachem kft. több szálon is kötődik Fidesz-közeli üzleti körökhöz; a szálak az Orbán Viktor családjának tokaji vagyonszerzése ügyében felbukkant Kékessy Dezső (az Orbán-kormány idején hazánk párizsi nagykövete) hozzátartozóihoz vezetnek. A Népszabadság szerint a Diachem tulajdonosai között van a Szárnyék Kft., amelynek egyik tulajdonosa Kékessy lánya, a cégnyilvántartás szerint Ausztriában élő Catherine Kékessy, de a tulajdonosok között van az egykori nagykövet másik lánya, Kékessy Piroska Barbara, valamint Kékessy Dezső fia, Georges Sándor Kékessy is.

A Hírszerző szerint mintegy ötmilliárd forint értékben nyert pályázatokat az elmúlt majdnem egy évben a fideszes vezetésű önkormányzatok által üzemeltetett vidéki kórházak laborjainak teljes vegyszerbeszerzésére a Diagnosticum Zrt., amely egyik résztulajdonosa a négymilliárd forintos ipari kémkedés ügyében érintett Diachem Kft.-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását