2024. április 28. - Valéria

Fidesz: vészesen eladósodik a lakosság

A lakosság "vészesen bővülő" eladósodására hívta fel a figyelmet Domokos László, a Fidesz szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. június 16. hétfő 16:47 - Hírextra
A pénzügyi bizottság fideszes alelnöke arról beszélt, hogy a lakosság egy év alatt 30 százalékkal, 306 milliárd forintra növelte folyószámlahitelei arányát, ami azt jelzi, hogy az emberek csak hitellel képesek fenntartani eddig elért fogyasztási színvonalukat.

Mint mondta, az alacsony jövedelműek hitelfelvételi készsége lényegesen magasabb, ők jobban rászorulnak, hogy jövedelmüket hitellel egészítsék ki. Hozzátette: a növekvő hitelfelvételt a bankok is érzik a kockázati oldalon, hiszen míg 2003. és 2006. között 20 százalék körül volt ezen folyószámlahitelek kamata, ma ez eléri a 27 százalékot, ami négyszerese az infláció mértékének.

A fideszes politikus az okokat a gazdasági válságban látja, amelyet szerinte az is bizonyít, hogy tavaly a reálbérek 4,8 csökkentek, az idei adatok pedig további 1 százalékos csökkenést mutatnak, emellett a gazdasági növekedés 0,9 százalék, az infláció pedig májusban 7 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest.

Szerinte a kisebbségi kormány a problémákra energiaár-emeléssel és újabb adóemelésekkel válaszol, és kizárólag a hatalomhoz való görcsös ragaszkodással van elfoglalva. A Fidesz ezért mondja, hogy az emberek érdekében előre hozott választásokra van szükség - tette hozzá a politikus, aki szerint ez gazdaság kényszer.

Hangsúlyozta: a "vészesen bővülő" lakossági hitelfelvétel rövid ideig fenntarthatja a stagnáló fogyasztási színvonalat, de a mindennapokban az eddiginél is súlyosabb válságot okozhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását