2024. április 20. - Tivadar

"Bringázz a munkába"

Nagyjából 170 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kímélte meg a környezetet a Bringázz a munkába kampány több mint hatezer résztvevője - hangzott el a közlekedési tárca szemléletformáló kerékpáros akciójának záró rendezvényén vasárnap, a budapesti Millenáris
2008. június 15. vasárnap 17:30 - Hírextra

A tavalyi, első kampány még csak a budapestieknek szólt. A közel kétezer részvevő nagyjából 21 tonna szén-dioxid-kibocsátást spórolt meg. Idén már országos akció indult, amelyből egyéniben és a 763 regisztrált csapatban összesen 6.143 munkavállaló vette ki a részét. Azt vállalták, hogy április 22. és május 31. között leglább tízszer kerékpárral mennek dolgozni. A Kerékpáros Magyarország Program keretében meghirdetett akció hat hete alatt közel 170 ezer kilogramm szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet.

A legtöbben Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen bringáztak a munkába, de sok más önkormányzat is támogatta a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium akcióját. A tárca tervei szerint ősszel újra megrendezik, és ezentúl évente kétszer lesz ilyen kampány, amelynek a legfőbb célja a kerékpározás mint környezetbarát, fenntartható közlekedési forma népszerűsítése - mondta az MTI-nek Szabó Kristóf projektkoordinátor.

A kerékpározás a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban gyorsabb is, mint például az autózás, különösen a kisebb, 5-8 kilométeres távok esetében, az akció során gyűjtött adatok pedig azt mutatják, hogy az otthon és a munkahely közti átlagos távolság 7,2 kilométer. Ez még egy érv a kerékpározás és a kerékpárosbarát munkahelyek mellett - mondta Szabó Kristóf.

Munkahelyi kerékpártárolók, öltözők és zuhanyzók építésére, vagyis kerékpárosbarát munkahely létesítésére június 30-án uniós pályázat indul, amelyben 1 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek gazdasági társaságok, nonprofit szervezetek és költségvetési intézmények - jelentette be a Millenáris Velodromban tartott rendezvényen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Az első Bringázz a munkába kampányoz képest nagy különbség, hogy idén nem volt verseny, nem a megtett kilométerek számítottak, hanem hogy a résztvevők másfél hónap alatt valóban legalább tízszer kerékpárral menjenek dolgozni. Aki ezt teljesítette, rögtön bekerült a potenciális nyertesek táborába, amelyből a szervezők szombaton közjegyző jelenlétében kisorosolták a szponzorok által felajánlott több száz ajándéktárgy - főként kerékpáros felszerelések - nyerteseit.

A magyar kerékpársport legnagyobb hírű létesítményében, a Puskás Ferenc Stadion melletti gyorsasági pályánál tartott vasárnapi eseményen a nyertesek névsorának ismertetése mellett volt például kerékpár-szépségverseny, fabicikli-bemutató és gyerekeknek bringasuli, amelyben a biztonságos kerékpározás alapjait tanulhatták meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását