2024. április 28. - Valéria

Az 50. évforduló!!

Parlamenti emlékülés, megemlékezések és koszorúzások lesznek hétfőn a forradalom emlékhelyein Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének ötvenedik évfordulóján, az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján Budapesten.
2008. június 15. vasárnap 17:22 - Hírextra

Az ünnepi megemlékezés az Ötvenhatosok terén folytatódik, ahol koszorúzás lesz az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Központi Emlékművénél. Délután a Kisfogházban, az 1958-as kivégzések helyszínén tartanak megemlékezést.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn este parlamenti emlékülésre hívta Sólyom László köztársasági elnököt, Szili Katalin házelnököt, a diplomáciai testület tagjait, Nagy Imre unokáit, az 1956-os szervezetek képviselőit, valamint a parlamenti pártok elnökeit.

A Fidesz már jelezte, hogy nem vesz részt az emlékülésen. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke pénteken úgy fogalmazott, ki fogják alakítani álláspontjukat arról, mi a méltó megemlékezés. Az SZDSZ képviseletében Fodor Gábor pártelnök lesz jelen, az MDF részéről Boross Péter országgyűlési képviselő. Sólyom László köztársasági elnök programjában nem szerepel a parlamenti emlékülésen való részvétel.

A rendezvényen a kormányfő mellett beszédet mond Méray Tibor író, 1956-os forradalmár, valamint Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.
Este a Kossuth téren ünnepi emlékkoncert lesz két világhírű operaénekes, Rost Andrea és Miklósa Erika részvételével.

Az est során Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből, valamint a halálraítéltek utolsó leveleiből olvasnak fel részleteket, a kivetítőkön pedig korabeli felvételeket láthatnak a nézők. A megemlékezésen ünnepi beszédet mond Méray Tibor és Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája.
Sólyom László köztársasági elnök a Vértanúk terén, majd az Ötvenhatosok terén sorra kerülő koszorúzási ünnepség, illetve megemlékezés után Maléter Pál özvegye, Gyenes Judith társaságában koszorúz a Rákoskeresztúri Köztemetőben, Nagy Imre és mártírtársai sírjainál.

Az államfő délután Kőbányán részt vesz azon az ünnepségen, amelyen a Zách utcai laktanyát Maléter Pálról nevezik el. A rendezvényen beszédet mond Szekeres Imre honvédelmi miniszter.
Budapesten a forradalom hat emlékhelyén - a Széna téren az 1956-os emlékműnél és kopjafáknál, a Kossuth téren a Forradalom Lángjánál, a Corvin közben a Pesti Srác emlékművénél, a Műegyetemi Emlékműnél, az Ötvenhatosok terén és a Nagy Imre emlékházban - egész nap gyertyagyújtásra várják a megemlékezőket.

Nagy Imre, az 1956-os forradalom és szabadságharc kivégzett miniszterelnöke, valamint mártírtársai: Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József földi maradványait 1989 tavaszán exhumálták jeltelen sírjukból és június 16-án, kivégzésük 31. évfordulóján temették újra Budapesten, ünnepélyes keretek között. 2007-ben az újratemetés napja az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapja nevet kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását