2024. április 18. - Andrea, Ilma

Színek és fények a Balatonon

Színek és fények a Balatonon címmel XIX-XX. századi magyar festők képeiből nyílt gyűjteményes kiállítás pénteken a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban. A tárlaton mintegy száz műalkotás látható.
2008. június 14. szombat 08:22 - Hírextra

A Festeticsek egykori palotájában, az év végéig nyitva tartó kiállításon a siófoki Kálmán Imre Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, valamint a keszthelyi Balatoni Múzeum és Mikus Galéria által őrzött alkotások is helyet kaptak.

A kiállításon a XIX. századi magyar festészetet Telepy Károly és Mészöly Géza alkotásai képviselik. A XX. század elejének meghatározó magyar alkotói közül Szinyei Merse Pál, Iványi Grünwald Béla és Csók István művei is láthatók a tárlaton.

Külön teremben tekinthetik meg a látogatók a Balaton festőjének tartott Egry József festményeit. A kiállításon, amelyen a legrégebbi kép a XIX. század közepéről, a legkésőbbi pedig az 1980-as évek közepéről származik, Bernáth Aurél, Klimó Károly és Csík István alkotásai is megtalálhatóak.

A festmények mellett Illyés Gyula, Nagy László, Keresztury Dezső és mások balatoni ihletésű gondolatai, versei is helyet kaptak: kézirataik felnagyított másolatait olvashatja a közönség. A Helikon Kastélymúzeum könyvtárából pedig a Balatont bemutató kiadványok, grafikák is megtekinthetők néhány tárlóban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását