2024. április 27. - Zita

Kihez fordulhatunk Pekingben?

Ideiglenes "olimpiai konzul" és egy további magyar diplomata is segíti majd a magyar turistákat az olimpia idején Pekingben - mondta Buczkó István, a leendő olimpiai konzul az MTI-nek adott interjújában. Készül a Külügyminisztérium is készül arra az idősz
2008. június 14. szombat 12:24 - Hírextra
Az olimpiát augusztus 8-24-ig, a paralimpiát szeptember 6-17-ig rendezik a kínai fővárosban.

Mivel Kína távoli, egzotikus ország, a nyelve pedig az odaérkező magyar turisták számára is az egyik legnagyobb kihívás, mindenképpen indokolt, hogy a Külügyminisztérium az ötkarikás játékok idejére növelje pekingi külképviseletének létszámát, s így felkészüljön a többletfeladatokra - mutatott rá a diplomata.

Buczkó István július 30-án indul a távol-keleti országba, ahol egy hónapig tartózkodik majd, kollégája pedig június végétől szeptember végéig segíti a Pekingbe utazó magyarokat.

Az olimpiai konzul elmondta: a mintegy 250 tagú, sportolókból, sportvezetőkből, trénerekből álló csapat mellett várhatóan 2-4000 magyar turista érkezik a kínai fővárosba.

Kifejtette: Kínába csak vízummal lehet utazni; ahhoz, hogy ezt valaki megkaphassa, kifizetett szállást kell igazolnia és rendelkeznie kell oda-vissza útra szóló repülőjeggyel.

Buczkó István felhívta a figyelmet arra, hogy a Külügyminisztérium és a pekingi magyar nagykövetség honlapján megtalálhatóak a pekingi utazással kapcsolatos hasznos tudnivalók, amelyek elolvasását feltétlenül ajánlja a kiutazóknak. Az oldalon megadják majd az ő elérhetőségét is.

Mindenkinek tanácsolja - tette hozzá -, hogy amikor a kínai fővárosban útra kel, mindenképpen vigye magával - kínaiul leírva - szállodája, valamint a magyar követség címét és telefonszámát.

Elmondta: a konzulátusokhoz leginkább akkor fordulnak az emberek, ha elveszítik vagy ellopják az útlevelüket, és ideiglenes úti okmányra van szükségük, illetve ha ellopják az értékeiket, a pénzüket, vagy ha baleset éri őket, esetleg megbetegszenek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy beteg-, utas- és balesetbiztosítást mindenképpen kössenek a turisták, mielőtt kiutaznak, hiszen például a hazautaztatás költségei biztosítás nélkül nagyon magasak.

Bár a konzuli szolgálat igyekszik segíteni, a turisták költségeit csak akkor fizeti ki, ha "minden kötél szakad", ám az összeget utólag a Külügyminisztériumnak vissza kell fizetniük. A legtöbb esetben az érintettnek kell előteremtenie a szükséges pénzt, a konzuli szolgálat pedig csak tanácsot és információt tud adni - mutatott rá.

Az olimpiai konzul javasolja, hogy baj esetén a turisták vegyék igénybe az azonnali, online pénzküldést. Ehhez fontos, hogy mielőtt útnak indulnak, bízzanak meg valakit Magyarországon, hogy szükség esetén pénzt küldjenek nekik - mondta.

Mint mondta, több európai ország is készül arra, hogy megerősítse konzuli szolgálatát Kínában.

Kitért arra is, hogy a tizenhét milliós metropoliszban a viselkedési szabályok is eltérnek az Európában megszokott normáktól. Példaként említette, hogy ha valaki közterületen, nyilvános helyen nagyon ittas állapotban van, duhajkodik, akkor azt a kínai hatóságok a közrend megsértésének is vehetik és szankcionálhatják.

Ha valaki rendszeresen gyógyszereket szed, érdemes tájékozódnia, hogy az orvosság nem minősül-e Kínában drognak, mert ha annak veszik, abból problémák adódhatnak. Célszerű angol nyelvű, pecséttel ellátott orvosi igazolást szerezni arról, hogy milyen gyógyszert kell szednie - mondta.

Tanácsos tájékozódni arról is az olimpiai konzul szerint, hogy milyen védőoltásokat érdemes beadatni: erről az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában lehet érdeklődni.

Hasonló megerősített konzuli szolgálat volt már a sydneyi és athéni olimpián is, az 1992-es barcelonai játékok idejére is küldött ki munkatársat a Külügyminisztérium a konzuli ügyek intézésére - mondta a Pekingbe készülő diplomata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását