2024. április 16. - Csongor

Egyhuzamban a föld körül

Egy mozgássérült lány és kép ép fiú szeretné kikötés nélkül körbevitorlázni a Földet, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre.
2008. június 14. szombat 17:51 - Hírextra

"A célunk az emberek szemléletének megváltoztatása, hogy másképp álljanak a minket körbevevő környezethez. Ha az emberek tíz százaléka tíz százalékban megváltozik már megérte. Mi örömmel vállaltuk fel a zászlóshajó szerepét" - mondta a távirati irodának Légrádi Márk, a terv ötletgazdája.

    A csapat másik két tagja Kézdi Réka és Katz Dávid. "Hétköznapjaim a média árnyékában töltöm és kifejezetten az utazásos riportfilmek szerelmese vagyok. A sportos életforma nem jellemző rám. Egy szó, mint száz talán a legalkalmatlanabb útitárs vagyok, aki készen áll, hogy a feje tetejére állítsa az eddigi kényelmes, urbánus életét" - árulta el magáról Katz Dávid.

    Kézdi Réka mozgássérült, de egyáltalán nem érzi azt, hogy helyette kellene bármit is elvégeznie a két fiúnak, épp ellenkezőleg, azt állítja mindent meg tud csinálni a hajón.

    "Sérülteknek szervezett barlangtúrán találkoztam először Márkkal, majd a programsorozat keretein belül vitorlázásrendezvényt szervezett mozgássérülteknek, amelyre engem is meghívott, majd Aggteleken egy többnapos barlangtúrán mondta, hogy idén sokat fogunk vitorlázni. Két hónap múlva találkoztunk, és megkért, hogy menjek vele. Én pedig nagyon nagy örömmel és várakozással mondtam igent" - fogalmazott Kézdi Réka.

    Hozzátette: "a hajón mindent meg tudok és fogok tenni, amit csak kell. Minden feladatot el tudok látni. Fizikai kondíciómat úszással tartom karban. Lassan 14 éve vitorlázom is kis hajókkal. Úgy gondolom, hogy mindkét csapattársam egyenrangúként fog kezelni és ezt ki is fogom érdemelni".

    Légrádi Márk ehhez annyit tett hozzá: a fiatal lányt ép emberként fogják kezelni a hajón.
    Katz Dávid bár nem sportember, nem csügged a feladatoktól. "Réka megtanít csomót kötni, Márk megmutatja hova tegyem a csomót. Réka megtanítja hogyan kormányozzak, Márk megmondja merre menjünk. És hogy mit teszek én? Egyszerűen megpróbálom bebizonyítani, hogy átlagemberként bármilyen szélsőséges helyzetben képes vagyok helytállni" - fogalmazott Katz Dávid.

    A fiatalok nem csak beszélnek a környezettudatosság fontosságáról, hanem saját életmódjukban is fontosnak tartják, hogy óvják a természetet. Ezt a szemléletet az úton is megtartják. "A hajón minden, a hétköznapjainkban megszokott kényelmi eszköz jelen lesz, úgy mint elektromos borotva, tv, de ezeket a természet erejéből nyert energiával fogjuk használni. A különböző csomagolóanyagokat megtisztítjuk és összepréselve tároljuk. A vízbe semmilyen szervetlen anyagot nem dobunk ki" - tette hozzá Légrádi Márk.

    A hajó, amellyel útnak indulnak a tengereken közkedvelt Beneteau First 40.7 típusú vitorlás, amely 12 méter hosszú, 98 négyzetméter vitorlafelületű és három kabinos. "A hajót szeptember elején szándékozzuk megvenni, a tulajdonos a Természetesen az Egészségért Sportegyesület - rövid nevén Test -, ezért a hajónak a Test nevet szeretnénk adni" - mondta Légrádi Márk.

    A fiatalok azt tervezik, hogy szeptemberben indulnak útnak az Adriáról. "Nagyon optimisták vagyunk, ha gyorsan tudunk haladni 160 nap alatt tudjuk megtenni a távot. Azért a készletezésnél inkább 200 napot számolunk" - árulta el Légrádi Márk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását